Terve.fi

Maistuuko kahvi? Saatat säästyä tältä ikävältä vaivalta

Maistuuko kahvi? Saatat säästyä tältä ikävältä vaivalta
Munuaiskivi, virtsatiekivi ja kahvi: Kahvin juominen saattaa suojata munuaiskivien kehittymiseltä, tuore italialaisyhdysvaltalainen tutkimus vihjaa. Lue lisää.
Julkaistu 8.10.2014

Kahvin juominen saattaa suojata munuaiskivien kehittymiseltä, tuore italialaisyhdysvaltalainen tutkimus vihjaa. Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä kahvi lisää kalsiumin erittymistä virtsaan, mikä voi edistää munuaiskivien muodostumista.

Tutkijoiden tulokset perustuvat kolmen suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuvat 220 000 aikuisen terveystiedoista. Kahdeksanvuotisen seurannan aikana 5 000 osallistujaa sairastui munuaiskivitautiin.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot kahvinjuonnista ja sairastumisista, he havaitsivat sairastumisriskin noin kolmanneksen pienemmäksi osallistujilla, jotka joivat eniten kahvia. Vertailukohtana olivat vähiten kahvia juovat. Yhteys pysyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, paino, nesteiden saanti ja monet muut tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat tekijät.

Munuaiskivi- eli virtsakivitauti aiheuttaa kipuja alaselässä, kyljessä ja alavatsassa. Kivet syntyvät kalkista ja suoloista, joita on virtsassa, ja ne voivat kehittyä mm. munuaisaltaaseen tai virtsajohtimiin. Yleensä munuaiskivet murskataan sähkömagneettisia aaltoja hyödyntävällä laitteella, mutta ne voidaan myös leikata. Munuais- ja virtsakivistä kärsii elämänsä aikana noin 5–15 prosenttia väestöstä.

Lue lisää:

Kommentoi »