Terve.fi

Sydämen leposyke yli 90 lyöntiä minuutissa ennustaa vakavaa terveysriskiä

Sydämen leposyke yli 90 lyöntiä minuutissa ennustaa vakavaa terveysriskiä
Leposyke: Korkea leposyke voi tutkijoiden mukaan ennakoida suurempaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja mahdollisesti myös riskiä menehtyä niihin.
Julkaistu: 4.7.2014

Korkea sydämen leposyke voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan ennakoida suurempaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja mahdollisesti myös riskiä menehtyä niihin.

Sydämen syketaajuus on aiemminkin yhdistetty sydänoireisiin, mutta tätä ennen yhteys on havaittu lähinnä sydäntauteja jo sairastavilla. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteys todettiin terveillä. Tutkimuksessa käytettiin kuuluisan Framingham-sydäntutkimuksen aineistoja.

Tulokset osoittivat sydän- ja verisuonitaudin ja etenkin sydämen vajaatoiminnan kehittyvän sitä todennäköisemmin mitä korkeampi sydämen syketaajuus on. Osallistujat, joiden sydän sykki nopeasti, myös menehtyivät muita todennäköisemmin tutkimuksen seurannan aikana.

Korkea leposyke on yhdistetty suurempaan kuolleisuuteen riippumatta henkilön fyysisestä kunnosta, joten liikunnan vähyys ei selitä tuloksia. Aiemmissa tutkimuksissa riskit on havaittu etenkin, kun leposyke on yli 90 lyöntiä minuutissa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Kommentoi »