Terve.fi

Elinvoimaa luonnosta

Elinvoimaa luonnosta
Oletko koskaan tarkastellut luontoa juuri ennen kuin ensimmäinen vehreä silmu työntyy näkyviin?
Julkaistu 24.3.2014

”Ope, mistä tietää että kevät on alkanut?” kysyi oppilaani minulta joitakin vuosia sitten. En ollut koskaan pohtinut asiaa sen tarkemmin, enkä silloin osannut antaa hänelle yksiselitteistä vastausta. Kysymyksen innoittamana olen siitä lähtien tarkastelut kevään tuloa toisenlaisella mielenkiinnolla. Niin luonnon osalta, kuin ihmistenkin. Tämä tarkastelu ei ole ollut vuodenkierron rytmittämän elämäni kannalta merkityksetön.

Luonto herää – herää sinäkin

Juuri ennen kuin ensimmäinen vehreä silmu työntyy näkyviin huomaan luonnon muistuttavan paljon mustavalkoista valokuvaa. Aikaisemmin ajattelin kevään olevan vehreä ja täynnä pastellinsävyjä. Mutta missä on värien kirjo? Tarkastellessani luontoa, voin kaikessa hiljaisuudessa melkein kuulla odotuksen. Pitkä pimeä kausi on takana, routa sulaa ja kuinka olemmekaan kaivanneet elinvoimaa ja elon väriloistoa!

Näinä hetkinä on kevätauringon innoittamana hedelmällistä suunnata ulkosalle. Pitenevä päivä antaa meille ikään kuin enemmän aikaa nauttia ajasta kodin ulkopuolella. Kävely alkuillan auringonlaskussa nollaa mielen hektisen päivän päätteeksi. Nauti kävelystä välillä yksinkin. Tarkastele samalla luontoa kaikilla aisteillasi, mistä sinä tunnistat kevään alkaneeksi?

Tunnustele ulkosalla liikkuessasi samalla omia tuntemuksiasi. Miltä sinusta tuntuu juuri nyt ja tässä, katsellessasi odottavaa luontoa, pitkän ja pimeän kauden jälkeen? Tunnetko luonnon tukevan tuntemuksiasi vai kenties kutsuvan sinua mukaansa johonkin uuteen? Anna näille tunteille aikaa, kuuntele mitä ne sinulle tässä odottavassa hetkessä kertovat.

Anna ensimmäisen vehreän silmusi työntyä näkyviin

Miltä sinä näytät pitkän pimeän kauden jälkeen, juuri ennen kuin päästät ensimmäisen vehreän silmusi työntymään näkyviin? Tunnetko olosi mustavalkoiseksi? Ovatko energiavarastosi ehtyneet? Kaipaatko enemmän sosiaalisia kontakteja? Tunnetko todella kaivanneesi valoa ympärillesi? Luonto on lisääntyneellä valon määrällä kutsunut meidät mukaansa luomaan kevään väriloistoa, tiedätkö mistä aloittaa?

Aloitatko kodin kevätsiivouksesta? Lisäätkö kenties ulkoilun määrää? Hymyiletkö enemmän vastaantulijoille? Annatko itsellesi luvan löysätä turhan tarkkaa täydellisiin suorituksiin pyrkimistä ja keskityt ensisijaisesti nauttimaan elämästä? Tilaatko sittenkin lounaan painikkeeksi lasillisen hyvää viiniä, ihan vaan koska mielesi on niin keväinen?

Kommentoi »