Terve.fi

Influenssan voi sairastaa salaaTutkijat perustavat väitteensä tutkimukseen, jossa viittä eri tutkimuskohorttia tutkittiin kuuden peräkkäisen influenssakauden aikana vuosina 2006–2011. Osallistujilta kerättiin verinäytteet ennen influenssakausien alkua ja niiden jälkeen ja jokaiselta sairastuneelta otettiin lisänäytteet.

Tulokset osoittivat, että joka kauden aikana keskimäärin 20 prosenttia osallistujista sai influenssatartunnan, mutta heistä 80 prosenttia jäi oireettomiksi ja vain alle 20 prosenttia hakeutui lääkäriin.

Brittien tulokset viittaavat siihen, että viralliset arviot influenssan yleisyydestä ovat todennäköisesti pahasti alakanttiin, koska ne perustuvat vain potilaisiin, jotka hakeutuvat lääkäriin oireidensa takia. Samasta syystä tieto influenssan vaarallisuudesta voi vinoutua, tutkijat kirjoittavat.

Suuri oireettomien influenssatartuntojen määrä todennäköisesti tarkoittaa myös sitä, että merkittävä osa väestöstä levittää influenssaa, vaikka ovat oireettomia eivätkä tiedä saaneensa tartuntaa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Lancet Respiratory Medicine 2014;doi:10.1016/S2213-2600(14)70034-7

Lue lisää

Influenssarokotus kannattaa

Lääkärikirja: Influenssa

Potilasohje: Influenssa

Julkaistu: 19.3.2014