Terve.fi

Suojaa hengitystiet - katupöly terveysriski kaikille

Suojaa hengitystiet - katupöly terveysriski kaikille
Julkaistu: 4.3.2014

Suurimmat katupölyhiukkaset narskuvat suussa, hienommat hiertävät silmissä. Hienojakoisin pöly kulkeutuu keuhkoputkiin asti. Hengityssairaille katupöly voi aiheuttaa sairauden pahentumista.

- Katupöly on hiekoitushiekan, asfalttipölyn ja rengaskumin sekasotkua. Sen hengittäminen ei ole hyväksi kenellekään. Siksi on tärkeää, että kunnat puhdistavat kadut nopeasti heti lumien sulettua. Esimerkiksi pääkaupunkisedulla työ onkin jo aloitettu, toteaa Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

- Katujen puhdistaminen vie joka tapauksessa aikansa. Sillä välin jokaisen pitää huolehtia itsestään ja lapsistaan suojautumalla. Kertakäyttöiset P2- ja P3-luokitellut hengityssuojaimet auttavat. Hengityssairaille käy erityisesti uloshengitysventtiilillä varustettu suojain, koska venttiili tekee uloshengittämisen helpommaksi, Tuula Syrjänen jatkaa.

Hengityssuojaimia myydään mm. apteekeissa ja rakennustarvikeliikkeissä. Lapset eivät hengityssuojaimista tai muista hengityssuojista innostu, mutta esimerkiksi pihatien tai parkkipaikkojen kastelu vähentää ilman pölyämistä pihapiirissä. Lasta ei pahimman pölyn keskelle kannata viedäkään.

- Nenän huuhtelukannu auttaa jo alkaneisiin oireisiin, kuten kuivuviin limakalvoihin ja nenän karstaisuuteen. Limakalvojen kuivumista kannattaa myös lievittää apteekista saatavilla kostutussuihkeilla, Tuula Syrjänen ohjeistaa.

Katupöly kulkeutuu myös sisälle

Sisäilma-asiantuntija muistuttaa, että ulkoilman hiukkasia kulkeutuu myös sisälle. Hiukkasten määrä sisätiloissa riippuu ilmanvaihdon suuruudesta ja ilmansuodatuksen tehosta. Katupöly pysyy paremmin ulkona, jos sisätiloihin tuleva ulkoilma otetaan pihan puolelta. Tuuletusikkunoihin, ulkoilmaventtiileihin ja mahdolliseen ilmanvaihtokoneeseen on hyvä laittaa suodattimet.

- Katupölykauden käynnistäminen ja kesto on hyvin aluekohtaista. Talvi on ollut kautta maan vähäluminen, joten ehkä hiekoitushiekkaakin on tarvittu vähemmän. Hiekkaa tarvittaisiin ylipäätään vähemmän, jos lumet vietäisiin aina heti mahdollisuuksien mukaan pois kaduilta. Joskus näyttää siltä, että paikalle tuodaan ensin hiekat, Tuula Syrjänen pohtii.

Oman asuinalueen reaaliaikaista katupölytilannetta voi seurata ilmanlaatu.fi –internetpalvelusta.

Lue myös:

1 kommentti