Terve.fi

Tulehduskipulääkkeet eivät lisää keskenmenoja

Tulehduskipulääkkeet eivät lisää keskenmenoja
Julkaistu: 24.2.2014
Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 65 000 raskaana olevan naisen tietoihin. Joka kymmenes raskaus päättyi keskenmenoon.
Noin seitsemän prosenttia naisista oli käyttänyt tulehduskipulääkkeitä raskauden aikana, mutta tulosten perusteella keskenmenot eivät olleet heillä yhtään sen yleisempiä kuin muilla naisilla.
Ainoa poikkeus olivat indometasiini-tulehduskipulääkkeitä saaneet, joilla keskenmenoja havaittiin kolminkertaisesti enemmän kuin muilla. Indometasiinia käytetään ennenaikaisten synnytysten yhteydessä, joten todennäköisesti tämä selittää yhteyden. Indometasiinia käytetään muutenkin hyvin harvoin sen monien haittavaikutusten takia.
Israelilaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei tulehduskipulääkkeiden käyttö raskauden aikana lisää keskenmenojen vaaraa. Etenkin suurina annoksina ja pitkään käytettynä ne saattavat silti haitata sikiön kehitystä ja siksi tulehduskipulääkkeiden käytössä kannattaa olla tarkka raskauden aikana. Tutkimusten mukaan parasetamoli on turvallisin kipu- ja kuumelääke kaikissa raskauden vaiheissa.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: CMAJ 2014
Copyright Duodecim 2014
Lue myös:
Kommentoi »