Sairaudet

Aivostimulaattori parantaa Parkinson-potilaan ajokykyä

8.1.2014 Terve.fi

Saksalaistutkimuksen havainto on tervetullut, sillä tätä ennen ei ole tiedetty millä tavalla sähköstimulaatio vaikuttaa Parkinson-potilaiden ajokykyyn. Periaatteessa stimulaattorit olisivat voineet myös heikentää ajotaitoja, tutkijat kirjoittavat tutkimuksessaan. Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Selvittääkseen aivojen sähköstimulaation vaikutuksia tutkijat värväsivät 23 aivostimulaattorin saanutta, 21 lääkehoidolla olevaa Parkinsonin tautia sairastavaa ja 21 tervettä verrokkia. Osallistujien ajokykyä tutkittiin ajosimulaattorissa.

Ajokokeissa aivostimulaattoripotilaat tekivät vain hieman enemmän ajovirheitä kuin terveet verrokit, kun pelkällä lääkehoidolla olevat potilaat pärjäsivät selvästi huonommin. Kun aivostimulaattorit laitettiin pois päältä, potilaiden ajosuoritukset heikkenivät.

Tutkimus ei paljasta miksi aivojen sähköstimulaatio parantaa Parkinsonin tautia sairastavien ajokykyä, mutta mahdollisesti se johtuu sairauteen kuuluvien motoristen ongelmien vähentymisestä. Aivojen sähköstimulaatiossa potilaan aivoihin asennetaan elektrodi, johon johdetaan sähköä kehon ulkopuolelta.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Neurology 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Aivostimulaattori voi heikentää Parkinson-potilaan muistia

Aivostimulaatiosta pitkä hyöty Parkinson-potilaille

Aivostimulaatiosta lupaavia tuloksia masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi