Terve.fi

Reumalasten silmien hoito kannattaa antaa osaaviin käsiin

Reumalasten silmien hoito kannattaa antaa osaaviin käsiin
Silmien hyvällä seurannalla ja hoidolla voidaan ehkäistä vakavat silmäongelmat, tähdentää tohtori Kaisu Kotaniemi, Suomen ensimmäinen “reumasilmälääkäri”. Hän saapui työhönsä Heinolaan Reumasäätiön sairaalaan 1980-luvun lopulla ja väitteli lastenreumaa sairastavien värikalvontulehduksesta vuonna 2001.
Julkaistu 13.12.2013

Silmälääkärin ja reumatologien yhteistyö on Reumasäätiön sairaalassa ollut hänestä antoisaa: reumasairaiden silmäongelmien toteaminen ja hoito on paremmassa tilassa kuin varhaisempina vuosikymmeninä, jolloin ei vielä tiedetty riittävästi, kuinka yleisiä reumasairauksiin liittyvät silmätulehdukset ovat.

Kaisu Kotaniemi tutki väitöskirjaansa varten Reumasäätiön sairaalan lastenreumapotilaita vuosilta 1989–1996. Näistä 426:sta tutkimuspotilaasta 24 prosentilla (104 potilasta) sairasti värikalvontulehdusta. Näistä vain viidellä lapsella tulehdus antoi oireita.

Lastenreumaan liittyvä värikalvontulehdus on siis salakavala, lähes poikkeuksellisesti oireeton, usein molemminpuolinen ja pitkäaikainen. Säännöllinen silmälääkärintutkimus on tärkeää varsinkin taudin alkuvaiheessa.

Silmätulehduksen riski on suurin pienenä lastenreumaan sairastuneilla. Jopa 40 prosentilla värikalvontulehdus jatkuu aikuisuuteen, etenkin heillä, joilla myös reumatauti jatkuu.

Väitöskirjaansa varten Kaisu Kotaniemi tutki myös näkövammaisrekisterin aineistoa. Sen potilaista 22 prosentilla (174 potilasta) oli jokin reumatauti, suurimpana ryhmänä lastenreuma. Rekisterin aineiston antaman tiedon perusteella värikalvontulehdus johti heikkonäköisyyteen keskimäärin 18 vuodessa.

Kaisu Kotaniemi toteaa, että säännöllinen silmäseuranta ja tarkka värikalvontulehduksen hoito on parantanut potilaiden ennustetta.

- Reumalasten silmätulehdusten hoito olisi keskitettävä osaaviin käsiin ja sen hoidossa tärkeät erikoislääkärit ovat lastenreumatologi, silmälääkäri ja silmäkirurgi.

Säännöllinen hoito ja lääkärin seuranta ovat parantaneet silmien kuntoa ja tulevaisuuden ennustetta lapsireumapotilailla sitä mukaa, kun tieto oikeasta hoidosta on lisääntynyt.

Reumalapselle silmäseulonta heti taudin alkuvaiheessa

Kaisu Kotaniemi sanoo, että lastenreumaan sairastuneen silmäseulonnan pitää tapahtua mahdollisimman pian sairauden huomaamisesta, alkuvaiheessa 3 – 4 kuukauden välein kahden vuoden ajan, myöhemmin väli voi olla puolesta vuodesta vuoteen aina 12 ikävuoteen asti. Seulonnassa etsitään oireetonta värikalvontulehdusta, joka todetaan 90 prosentilla neljän vuoden kuluessa sairauden alusta lukien ja harvoin enää seitsemän vuoden kuluttua.

Mitä sitten voi tapahtua, kun silmän värikalvo tulehtuu? Kaisu Kotaniemi sanoo, että jos tulehdusta ei hoideta, siitä voi seurata harmaakaihi tai silmänpainetauti tai silmänpohjan turvotusta, jotka heikentävät näkökykyä.

Silmätipat keskeisenä lääkehoitona

Silmien väärikalvontulehdusta hoidetaan kortisonitipoin ja silmien mustuaista laajentavin tipoin. Näillä lääkkeillä estetään kiinnikkeiden muodostumista silmiin. Jos silmiin pääsee kehittymään kiinnikkeitä, niissä näkyy piparkakun muotoinen mustuainen. Puhutaankin “piparkakkumustuaisesta”.

Joillekin potilaille kortisonia sisältävät silmätipat eivät sovi vaan aiheuttavat silmänpaineen nousua. Silloin valitaan jokin muu silmätippa ja tehostetaan reuman peruslääkitystä.

Lastenreumaan liittyvistä silmäkomplikaatioista vakavimpiin kuuluu silmänpainetauti, joka aikaisemmin johti näönmenetykseen. Kotaniemi kertoo, että nykyisin tautia hoidetaan tehokkaasti uusin leikkeusmenetelmin.

Reumasäätiön sairaalassa lastenreumatologi ja silmälääkäri toimivat kiinteästi yhteistyössä. Jos esimerkiksi silmälääkäri huomaa iriitin pahentuneen, hän lähettää heti viestin lastenreumatologille hoidon tehostamisen tarpeesta.

Lastenreuma:

  • Lastenreumaan sairastuu vuosittain noin 150 lasta. Värikalvontulehdus eli iriitti kehitttyy vuosittain noin 30 lastenreumaan sairastuneelle potilaalle.
  • Lastenreuman vaikeusaste vaihtelee. Se voi ilmetä vain värikalvontulehduksena tai vain lievänä ontumisena. Se voi olla myös hyvin hankala ja tulehduttaa niveliä laajasti joka puolelta kehoa.
  • Aikaisempina vuosikymmeninä värikalvontulehdusta sairastaneista lapsireumapotilaista 6–12 prosenttia tuli taudin myötä näkövammaisiksi. Värikalvontulehdus johti ennen keskimäärin 18 vuodessa heikkonäköisyyteen.
  • Lastenreuman ennuste myös näkökyvyn säilymisen osalta on koko ajan parantunut. Hyvä hoito edellyttää sekä tehokasta lastenreuman peruslääkitystä että silmien hoitoa silmätipoin (kortisonitipat ja mustuaista laajentavat tipat, kuivasilmäisyyteen kosteuttavat tipat).
Kommentoi »