Terve.fi

Irronnut hammas talteen

Irronnut hammas talteen
Hammastapaturmia sattuu useimmin leikki-ikäisille lapsille. Varsin yleinen potilas vastaanotolla on leikkikentällä etuhampaansa lyönyt pikkulapsi.
Julkaistu: 24.11.2013

Aikuisilla kompastumiset, yhteen törmäilyt ja urheilu ovat tavanomaisia hammastapaturmien syitä. Valitettavasti myös pahoinpitelytapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina.

Hammastapaturmissa yleisimmin vaurioituu yksittäinen yläetuhammas. Useimmin kyse on hampaan kruunuosan murtumasta, mikä ei vaadi aivan välitöntä ensiapua. Jos mukana on enemmän huonoa onnea, voi kokonainen hammas irrota. Jos kyseessä on pysyvä ”rautahammas”, se kannattaa poimia talteen ja pyrkiä laittamaan takaisin hammasriviin.

Pikaisesti hoitoon

Irronneen hampaan tulevaisuudenennuste on hyvä, jos se saadaan takaisin juurikuoppaansa alle 30 minuutissa. Parasta onkin, jos hammas saadaan paikoilleen jo tapaturmapaikalla, ja sitten hakeudutaan hoitoon.

Tapaturmaan liittyy kuitenkin hyvin usein nopeaa turvotusta ja verenvuotoa. Tällöin hampaan asettaminen kuoppaan voi olla vaikeaa ilman ammattiapua.

Perinteinen ohje irronneen hampaan säilyttämisestä maitotilkassa pätee yhä edelleen. Mikäli maitoa ei ole, hammas voidaan kuljettaa ensiapuun myös vedessä. Erityisen tärkeää on, ettei irronnut hammas pääse kuivamaan.

Irtoamisen seurauksena hampaan säikeet, joilla hammas on kiinni leukaluussa, vaurioituvat. Lisäksi hampaan hermot ja verisuonet menevät kuolioon. Vaurioiden laajuus riippuu ajasta, jonka hammas on ollut poissa suusta.

Irronneen hampaan takaisin istutus

Mikäli hammas on ollut poissa paikoiltaan yli tunnin ajan, hampaan kiinnityssäikeistön solut kuolevat. Tällöin hammaslääkäri voi koettaa kiinnittää hammasta käsittelemällä sitä ennen suuhun asettamista natriumfluoridiliuoksessa tai kiilleproteiiniliuoksessa. Paikoilleen asettamisen jälkeen hammas kiinnitetään naapurihampaisiin ns. lanka-muovikiskolla. Kiskoa pidetään yleensä kahdesta kolmeen viikkoa. Hampaistosta otetaan röntgenkuva. Potilas saa viikon mittaisen antibioottikuurin ja tarvittaessa jäykkäkouristussuojan, mikäli se puuttuu.

Kuva: Ns. lanka-muovikiskolla hammas kiinnitetään naapurihampaisiin.

Aikuisilla irronneen hampaan hermotus ja verisuonitus vaurioituu ja hammas joudutaan juurihoitamaan. Lapsilla pysyvien hampaiden osalta juuren kehitys voi olla kesken ja juurihoitoa ei välttämättä tarvita. Aikuisilla juurihoito aloitetaan 1–2 viikon kuluessa tapaturmasta.

Hampaan säilymisen ennuste on hyvä, mikäli kuoppaan istutus saadaan tehtyä 30 minuutin kuluessa irtoamisesta. Mikäli hampaan takaisin asetus viivästyy yli kaksi tuntia, on pitkäaikainen ennuste huono. Irronneen hampaan ennustetta huonontaa myös, jos hammaskuopan luussa on murtumia.

Hammasta, joka on irronnut ja asetettu takaisin leukaluuhun, tulee seurata tarkkaan. Ongelmina voi esiintyä alueen tulehdustiloja, ikenellä ja juurenpään alueella. Valitettavan yleistä on myös hampaan juuren syöpyminen, mikä saattaa ilmetä jo muutaman kuukauden kuluessa tai tulla esiin vasta vuosien päästä. Seuranta toteutetaan normaalien hammaslääkärin tekemien vuositarkastusten yhteydessä.

Menetetyn hampaan korvaaminen

Tapaturmassa menetetty hammas korvataan nykyisin yleisimmin hammasimplantilla. Hammasimplantti voidaan asettaa nuorille vasta kasvun päätyttyä. Hampaan korvaaminen implantilla on kohtalaisen vaativaa työtä. Huolellisesti tehty hoito takaa kuitenkin hyvän esteettisen ja toiminnallisen tuloksen.

Kommentoi »