Terve.fi

Menetetty hammas voidaan korvata

Menetetty hammas voidaan korvata
Hampaita rikkoontuu esimerkiksi kaatumisen, pyöräilyn tai nahistelun seurauksena.
Julkaistu: 24.11.2013

Kovasti yleistäen voidaan sanoa, että vauriohampaita ei koskaan pystytä palauttamaan täsmälleen alkuperäiseen kuntoon, mutta uudenaikaisilla implantti-, proteesi- ja paikkaustekniikoilla saadaan ihmeitä aikaan.

Hammastapaturmat ovat erityisesti lasten ja nuorten ongelmia. Tämä johtuu siitä, että kasvava leukaluu on hieman joustava ja osittain siitä, että maitohampaat ja kehittymässä olevat pysyvät hampaat ovat lyhytjuurisia eivätkä vielä tiukasti ankkuroituneet leukaluuhun.

Isku, jonka voima aiheuttaa aikuiselle leukamurtuman, saa aikaan lapselle ”vain” hampaiden paikoiltaan siirtymisen.

Eteenpäin työntyvät etuhampaat ovat alttiimpia traumoille ja jokaiselle kontaktiurheilua harrastavalle nuorelle pitäisi valmistaa hammassuoja.

Kruunun eli hampaan terän murtumat ovat aika helppoja hoitaa paikkaamalla eikä juuren murtumakaan välttämättä vaadi muuta kuin naapurihampaisiin kiinnittämisen muutaman viikon ajaksi. Myös paikoiltaan siirtynyt hammas tuetaan naapurihampaisiin, mutta se joudutaan usein juurihoitamaan.

Eniten huolta ja jälkihoitoa aiheuttaa kuitenkin hampaan kokonaan irtoaminen.

Irronnut hammas maitoon

Irronnut hammas kannattaa säilyttää kosteassa. Hyvä säilytyspaikka on maitopurkki tai suu, mutta hammaslääkärin vastaanotolle tulisi hakeutua heti kun mahdollista.

Puhdistamisen jälkeen hammas istutetaan ja tuetaan naapurihampaisiin. Tässä vaiheessa on syytä antaa jäykkäkouristusrokotteen tehoste.

Jos hammas ei ole joutunut olemaan pitkää aikaa kuivana, on ennuste hyvä. Takaisin istutetun hampaan juuri voi hiljalleen sulaa leukaluuhun, mutta samalla se estää leukaluun kapenemisen ja juuri voidaan korvata hammasimplantilla heti kun potilaan ikä sen sallii.

Sopiva implantoimisikä on lähempänä 20 kuin 15 vuotta, koska leuat kehittyvät jopa vielä sen jälkeen kun muu pituuskasvu on päättynyt.

Entä jos hammas kuitenkin menetetään?

Hammas voidaan menettää vammassa joko niin, että irronnutta hammasta ei löydetä tai sitä ei voida istuttaa takaisin tai että se menee pahasti palasiksi tai hammas tulehtuu ja joudutaan myöhemmin poistamaan.

Miten hammaspuutos korvataan, riippuu potilaan iästä, menetettyjen hampaiden lukumäärästä ja muista vammoista. Nuoren potilaan hammas voidaan korvata esimerkiksi siirtämällä aukkoon vastaavan kokoinen hammas toisesta kohtaa leukoja tai oikomalla naapurihammas sen tilalle.

Kasvun aikana ei tule tehdä kiinteitä proteeseja, kuten hammassiltoja tai implantteja, jotka taas ovat hyviä vaihtoehtoja aikuisilla.

Implantti onkin menetetyn hampaan paras korvaamisvaihtoehto. Se on titaani-istuke, joka ankkuroituu luuhun biologisella liitoksella eikä kenenkään ole todettu olevan tälle metallille allerginen.

Joskus luutilanne tai tulehdus ei salli implantin istuttamista ennen kuin luu on tervehtynyt ja luuta on kasvatettu joko siirrännäisellä tai muulla nykyaikaisella tekniikalla.

Hammastraumojen hoidossa kannattaa luottaa omaan tuttuun hammaslääkäriin. Hän osaa arvioida jatkohoidon tarpeen ja tietää, että hammasvammat vaativat joskus monen erikoisalan hammaslääkärin yhteistyötä ja joskus jopa lähetteen sairaalaan.

Faktaa hammastapaturmista:

  • Hammastraumat ovat lasten, leukamurtumat aikuisten ongelmia
  • Purentavirheet altistavat hammastapaturmille
  • Irronnut hammas maitoon ja heti hammaslääkäriin
  • Vaurioituneet hampaat ennalleen nykyaikaisella hammashoidolla
  • Luusiirteillä lisää luuta trauma-alueelle
  • Hammassuoja jokaiselle kontaktiurheilua harrastavalle nuorelle
  • Hammaspuutos hoidetaan oikomalla, implantilla tai proteesilla

Kommentoi »