Terve.fi

Siemensyöksy ja syöpä: näin monta ejakulaatiota viikossa saattaa suojata syövältä

Siemensyöksy ja syöpä: näin monta ejakulaatiota viikossa saattaa suojata syövältä
Syövän ehkäisy ja siemensyöksykö jotenkin kytköksissä toisiinsa? Mahdollisesti kyllä, jos on uskominen vanhaa tutkimusta, joka nostaa jälleen päätään.
Julkaistu: 19.11.2013

Syövän ehkäisy ja siemensyöksykö jotenkin kytköksissä toisiinsa?

Mahdollisesti kyllä, jos on uskominen vanhaa tutkimusta, joka nostaa jälleen päätään. Tällä kertaa tiuhojen siemensyöksyjen mahdollisista terveyshyödyistä kertova tutkimus on nostettu kärjeksi eroottisen verkkokaupan tiedotteessa.

Oletko aiemmin kuullut siitä vuonna 2003 julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan siemensyöksy viisi kertaa viikossa tai useammin varsinkin parikymppisenä saattaa suojata eturauhassyövältä?

Tuolloin uutisoitiin muun muassa, että siemensyöksy päivässä pitää eturauhassyövän loitolla (Reuters) ja että masturbointi saattaa suojata syövältä (New Scientist).

Liioittelivatko miehet määriä?

Australialaisen Graham Gilesin johtama tutkijajoukko selvitti seksuaalikäyttäytymisen ja eturauhassyövän suhdetta vertailemalla tätä syöpää sairastavia miehiä ja terveitä miehiä. Syöpää sairastavia alle 70-vuotiaita oli 1 079 ja verrokkeja 1 259.

Kävi ilmi, että esimerkiksi seksikumppaneiden määrä ei ollut yhteyksissä eturauhassyöpään. Sen sijaan säännölliset ejakulaatiot etenkin varhaisessa aikuisiässä, parikymppisenä, näyttivät olevan yhteydessä siihen, että aggressiivista eturauhassyöpää esiintyi vähemmän myöhemmässä iässä, kertoo tutkimus. Syyksi arveltiin tuolloin sitä, että ejakulaatio saattaa estää syöpää aiheuttavien karsinogeenien syntyä.

Tuolloisessa New Scientistin jutussa Giles myönsi, että on mahdollista, että miehet olivat liioitelleet siemensyöksyjen määriä vastauksissaan.

Giles työskentelee Cancer Council Victoriassa Australiassa. Tutkimus on julkaistu BJU Internationalissa vuonna 2003.

Tutkimus: Giles, G.G., Severi, G., English, D.R., McCredie, M.R.E., Borland, R., Boyle, P. and Hopper, J.L. (2003), Sexual factors and prostate cancer. BJU International, 92: 211–216. doi: 10.1046/j.1464-410X.2003.04319.x

Lue myös:

 

2 kommenttia