Terve.fi

Ensiapu: Eläimen tai ihmisen purema

Ensiapu: Eläimen tai ihmisen purema
Eläimen (koira, kissa, kotieläin, villieläin) tai ihmisen purema: Puremavammat luokitellaan yleisesti pinnallisiksi tai syviksi haavoiksi. Syvät haavat ovat suurimmassa infektiovaarassa, kun eläimen hampaat ovat tunkeutuneet ihon läpi syvälle. Kaikki puremat tulee antaa lääkärin hoidettaviksi. Lue lisää aiheesta eläimen purema.
Julkaistu 16.11.2013

Yleistä

Lapset ovat vaarassa tulla purruiksi leikkiessään eläinten kanssa. Yleisimpiä ovat koirien ja kissojen puremat, mutta myös muut kotieläimet, maatilan eläimet tai villieläimet voivat purra lapsia. Valitettavasti lapset voivat myös purra toisiaan.

Vaikka useimmat puremat eivät ole vaarallisia, tämäntyyppinen vamma on aina otettava vakavasti. Jos lapsi on tullut purruksi ja iho on rikki, vie hänet lääkäriin, sillä hän on vaarassa saada infektion puremahaavasta.

Kädet ja käsivarret ovat eläinten puremien yleisimmin haavoittamat kehonosat. Puremahaavat vaihtelevat pienistä syviin, verta vuotaviin haavoihin, jänne- ja lihasvaurioihin.

Komplikaatiot

Puremavammat luokitellaan yleisesti pinnallisiksi tai syviksi haavoiksi.

Syvät haavat ovat suurimmassa infektiovaarassa, kun eläimen hampaat ovat tunkeutuneet ihon läpi syvälle. Kaikki puremat tulee antaa lääkärin hoidettaviksi.

Infektion merkkeihin kuuluu punoitus, turvotus, lämpö ja kipu. Haavasta voi myös alkaa vuotaa märkää.

Kaikkein vaarallisin eläinten puremien aiheuttama komplikaatio on vesikauhu, vakava virusinfektio, joka vahingoittaa hermostoa. Infektion mahdollisuus on suurin, jos lasta on purrut lepakko, pesukarhu, haisunäätä, kettu tai muu iso villieläin.

Pienempien villieläinten, kuten hiirien, rottien, maamyyrien, taskurottien ja kanien ei katsota tartuttavan vesikauhua. Joissakin maissa koirat ja kissat voivat myös olla vesikauhun kantajia.

On tärkeää olla tietoinen tästä ulkomailla matkustettaessa.

Kaikki koirat ja kissat tulisi rokottaa vesikauhua vastaan.

Milloin lääkärin hoitoon

Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:

  • Lasta on purrut eläin tai ihminen ja iho on puhki tai rikki. Lääkärin on tutkittava haava muutaman tunnin sisällä ja arvioitava infektiovaara ja jäykkäkouristusrokotuksen tarve. Lääkäri päättää, pitääkö lasta hoitaa antibiooteilla infektion ennaltaehkäisemiseksi. Jos lapsen saamasta jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli viisi vuotta, tehosterokotusta voidaan suositella. Se on annettava kahden vuorokauden sisällä.
  • Lasta on purrut villieläin tai eläin, jonka vesikauhurokotustilanne ei ole tiedossa. Vesikauhu on potentiaalisesti hengenvaarallinen; mikäli vesikauhurokotus on tarpeen, se on annettava niin pian kuin mahdollista pureman jälkeen.
  • Lasta on purtu kasvoihin, kaulaan, käsiin tai jonkin nivelen lähelle.

Varaa aika lääkäriltä jos:

  • Epäilet, että jokin puremahaava on tulehtunut. Infektion merkkejä voivat olla lisääntyvä kipu, ihon punoitus pureman ympärillä tai vuoto haavasta.

Kotihoito

  1. Kysy lääkäriltä neuvoa. Kuvaile vammojen ulkonäkö ja minkä tyyppinen eläin lasta on purrut.
  2. Jos lasta on purtu, on tärkeää rauhoittaa lasta niin paljon kuin mahdollista. Luonnollisesti eläimen purema voi olla hyvin pelottava kokemus lapselle.
  3. Pese pinnalliset haavat perusteellisesti saippualla ja vedellä.
  4. Levitä antibakteerista voidetta.
  5. Laita steriili side. Se pitää haavan puhtaana ja vähentää infektiovaaraa.
  6. Kun haava on syvä ja vuotaa runsaasti verta, paina haavaa verenvuodon lopettamiseksi.
  7. Aseta loukkaantunut kehonosa koholleen.

Ennaltaehkäisy

Joka vuosi monet lapset loukkaantuvat vakavasti eläinten, erityisesti koirien puremista.

Joissakin maissa kuten Tanskassa systemaattista ennaltaehkäisevää työtä on tehty opettamalla lapsille kouluissa kuinka he voivat välttää koirien puremia. Tämä on johtanut puremavammojen määrän merkittävään vähenemiseen.

  • Kun valitset lemmikkieläimen, valitse sellainen koirarotu, joka suvaitsee hyvin lapsia. Vältä agressiivisia koirarotuja. On tärkeää tutkia tätä asiaa ennen kuin hankit perheeseesi koiran. Koiran kasvattaja on yhtä tärkeä kuin rodun valinta. Kysy suosituksia joltain tuntemaltasi henkilöltä, jolla tiedät olevan hyvän perhekoiran.
  • Opeta lapsellesi, ettei koskaan pidä lähestyä nukkuvaa koiraa. Jos koira herätetään äkillisesti, se voi purra, koska se on pelästynyt.
  • Lapselle on myös opetettava, ettei saa lähestyä kiinni sidottua koiraa. Koira ei pääse karkuun ja voi pelästyä ja sen takia purra.
  • Neuvo lasta välttämään tuntemattomien eläinten taputtelua ilman aikuisen valvontaa.
  • Opeta lastasi olemaan häiritsemättä koiria niiden syödessä.
  • Älä koskaan anna alle 4-vuotiaan lapsen leikkiä koirien tai kissojen kanssa ilman valvontaa.
  • Älä koskaan jätä alle 1-vuotiasta lasta yksin lemmikkieläimen kanssa, vaikka se olisikin luotettava perhelemmikki.
  • On tärkeää opettaa lastasi kunnioittamaan eläimiä ja käsittelemään niitä varoen. Älä anna lapsen härnätä lemmikkiä.
  • Neuvo lastasi kävelemään hitaasti, eikä koskaan juoksemaan pois vieraan koiran luota. Tämä voi herättää eläimen metsästysvietin ja se voi tulla agressiiviseksi.
  • Älä koskaan pidä villieläimiä kotieläiminä, jos sinulla on lapsia talossa.
  • Varmista, että lemmikkisi rokotetaan vuosittain vesikauhua vastaan.
  • Opeta lapsille, ettei koskaan pidä lähestyä tai yrittää taputella villieläimiä.
1 kommentti