Terve.fi

Osaatko olla läsnä?

Osaatko olla läsnä?
Huomaatko usein tuijottavasi tulevaisuuteen ja olevasi ajatuksissasi kaukana tästä hetkestä? Onko sinulla tapana murehtia sekä mennyttä että tulevaa? Millaista elämäsi olisi, jos olisit enemmän läsnä tässä ja nyt?
Julkaistu 14.11.2013

Tietoisen läsnäolon on tutkitusti todettu lisäävän onnellisuutta ja tyytyväisyyttä ja vähentävän stressiä.

Tietoisen läsnäolon herättämät positiiviset tunteet ovat myös yhteydessä pidempään ja terveempään elämään. Loppujen lopuksi läsnäolon taidossa on kyse siitä, että oppii luopumaan liiasta kontrollintarpeesta ja hyväksyy elämän sellaisena kuin se on. Vain sitä kautta voi löytää hetkessä elämisen riemun, läsnäilon.

Opi läsnäiloa lapsilta

Lapset ovat läsnäolon guruja. He osaavat luonnostaan nauttia elämästä eivätkä murehdi tulevaa tai takerru menneisiin. Lapset myös suorastaan vaativat läsnäoloa meiltä aikuisilta ja aistivat herkästi onko aikuinen todella läsnä vai esittääkö vain kuuntelevansa.

Jos arki-illat menevät kuin sumussa työpäivän tapahtumia ja tulevia töitä ajatellessa, lapsen jatkuva huomionhaku voi tuntua ylitsepääsemättömän uuvuttavalta. Usein sellaiset illat päättyvät kiukutteluun, joko lapsen tai vanhemman tai yleensä molempien. Silloin voi pysähtyä miettimään, voisiko lapsen kiukuttelu tai oma ärtymys johtua siitä, ettet ollut läsnä?

Monet vanhemmat kokevat työaikana laiminlyövänsä lapsiaan ja kotona ollessaan olevansa riittämättömiä työssä. Varmasti panos molemmissa olisi riittävä, jos pystyisi olemaan läsnä ja keskittymään juuri siihen mitä on tekemässä ja niihin ihmisiin, jotka ovat paikalla. Monet hienot hetket saattavat jäädä kokematta, jos ajatukset ovat jatkuvasti muualla kuin fyysinen keho.

Läsnäilo vaatii hyväksyvää asennetta

Kun elämässä tulee vastaan vastoinkäymisiä, voi olla houkuttelevampaa antaa mielen vaeltaa pois nykyhetkestä vihreämmille laitumille. Nykymaailma tarjoaakin paljon apuvälineitä todellisuuspakoon.

Hyväksyvä läsnäolo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi antautua kaiken edessä ja olla kohtalon uhri. Hyväksyminen poistaa meistä herkkyysliipaisimen, jotta emme aina reagoisi tilanteisiin vaistonvaraisesti. Vasta kun näkee ja hyväksyy elämän sellaisena kuin se on, ilman arviointia ja arvostelua, saa vapauden valita miten sen kohtaa.

Läsnäolon taito antaa mahdollisuuden huomata asioiden todellisen tilan. Usein todellinen ongelma onkin ajatus jostain tilanteesta eikä itse tilanne. Vaikeiden ajatusten ja tunteiden kohtaaminen ei ole helppoa, mutta olo helpottaa nopeammin, kun hyväksyy sen, että välillä tuntuu pahalta.

Läsnäiloa voi harjoitella

Jokaisella ihmisellä on synnynnäinen kyky olla tietoisesti läsnä, mutta se on taito, joka usein vuosien myötä unohtuu. Taidon palauttaminen vaatii harjoittelua, mutta onneksi harjoittelu ei vaadi muuta kuin tietoisen päätöksen.

Voit harjoitella tietoista läsnäoloa milloin ja missä tahansa, vaikka työmatkalla. Hyödynnä kaikkia aistejasi ja havainnoi ympäristöäsi ja omia tuntemuksiasi. Mitä näet ja kuulet ympärilläsi, mitä haistat, miltä kehossasi tuntuu? Yritä olla täysin läsnä hetkessä ja aisti ympäristösi juuri sellaisena kuin se on, ilman tulkintoja. Kun ajatuksesi lähtevät harhailemaan, hyväksy se ja palauta lempeästi huomiosi takaisin tähän hetkeen. Harjoituksen tehtyäsi saatat huomata, että tuttu työreitti näyttää aivan uudelta. Milloin viimeksi kuljit työmatkan yhtä matkaa mielesi ja kehosi kanssa?

Kommentoi »