Terve.fi

Tuore tutkimus tuo lisätietoa syöpäseulontojen tehokkuudesta

Tuore tutkimus tuo lisätietoa syöpäseulontojen tehokkuudesta
Julkaistu 24.9.2013

Tuoreet yhdysvaltalaistulokset tarjoavat tästä lisätietoa ja osoittavat seulontojen vähentävän syöpäkuolemia jopa 30 vuoden seurannassa. Aiemmat tutkimukset ovat varmistaneet hyödyt vain 20 vuoden seurannoissa.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine lehdessä, ja niiden perusteella vuosittaiset tai kahden vuoden välein tehtävät ulosteseulonnat vähentävät paksu ja peräsuolisyövästä johtuvia kuolemia noin 30 prosenttia. Etenkin tämä havaitaan miehillä. Alle 60-vuotiaat naiset eivät sen sijaan näyttäisi hyötyvän seulonnoista. Kokonaiskuolleisuuteen seulonnat eivät vaikuttaneet.

Käytännössä luvut tarkoittavat sitä, että tuhannesta vuosittain seulotusta 50–80-vuotiaasta osallistujasta 18 kuoli paksu- tai peräsuolisyöpään 30 vuoden seurannan aikana. Kahden vuoden välein seulotuista kuoli puolestaan 22 ja seulontoihin osallistumattomista 27. Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 47 000 miestä ja naista, joista 70 prosenttia kuoli seurannan aikana.

Tulokset vahvistavat paksu- ja peräsuolisyövän seulonnan vähentävän syöpäkuolemia ja osoittavat seulontojen hyötyjen olevan pitkäaikaisia. Suomessa paksu- ja peräsuolisyöpää seulotaan ulostenäytteistä 60–69-vuotiailta. Seulonnat ovat kunnille vapaaehtoisia ja niihin kutsutaan puolet kyseisestä ikäryhmästä kahden vuoden välein. Jos ulostenäyte on positiivinen, potilas lähetetään suolitähystykseen.

Suomessa todetaan vuosittain noin 2 600 uutta paksu- tai peräsuolisyöpätapausta. Se on miesten kolmanneksi yleisin ja naisten toiseksi yleisin syöpä Suomessa.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: NEJM 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »