Terve.fi

Mitä uutta opettelisit tänä syksynä?

Mitä uutta opettelisit tänä syksynä?
Mitä uutta haluaisit oppia jostain asiasta tai omasta itsestäsi?

Itsensä kehittäminen voi tarkoittaa jonkin suuremman kokonaisuuden haltuun ottamista vaikkapa opintoihin tai työhön liittyen, mutta se voi tarkoittaa myös pieniä arjen valintoja tehdä asioita uudella tavalla.

Syksyn lähestyessä ilmoittautuminen eri harrastuksiin, kursseille ja opintoihin käy kuumimmillaan. Esitteitä ja ohjelmia lukiessa mieli lähtee liikkeelle, ja alamme helposti ahnehtimaan tarjonnasta kaikkea mielenkiintoista liikunnasta valokuvaukseen ja kielikursseista käsityöpiiriin.

Syksyn kalenterin saa helposti täytettyä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkeen ei ole pakko ryhtyä ja että on luvallista myös olla aloittamatta varsinaisesti mitään uutta. Voimme kehittyä myös vaikka emme aktiivisesti kehittäisi.

Uusia taitoja, pieniä oivalluksia

Itsensä kehittäminen voi tarkoittaa jonkin suuremman kokonaisuuden haltuun ottamista vaikkapa opintoihin tai työhön liittyen, mutta se voi tarkoittaa myös pieniä arjen valintoja yksinkertaisesti tehdä asioita uudella tavalla. Olennaisinta lienee, että huomaa itse oppivansa jostain asiasta jotain uutta. Vielä syvemmin itsensä kehittämisessä ollaan silloin, kun huomaa oivaltavansa jotain uutta itsestään – ja tämä ei aina edes vaadi kurssitusta.

Voitkin pohtia, mitä itsesi kehittäminen sinulle merkitsee. Tästä pääset alkuun:

  • Jos kaikki olisi mahdollista, mihin harrastukseen tai mille kurssille sinä ilmoittautuisit?
  • Mitä haluaisit oppia jostain asiasta tai omasta itsestäsi?
  • Mitä haluaisit tehdä taitavammin tai ehkä enemmän?
  • Mistä tiedät, että olet kehittynyt?

Sisältöä ja merkityksellisyyttä elämään

Kehittämällä itseämme tuotamme elämäämme sisältöä ja merkityksellisyyttä. Kehittämisen paikkoja ja mahdollisuuksia löytyy arjestamme ihan joka paikasta ja asiasta; voimme esimerkiksi aina tehdä asioita paremmin, mukavammin, ystävällisemmin, iloisemmin, rakastavammin, huolellisemmin, luovemmin… Harva meistä tulee koskaan valmiiksi missään, ja ehkä elämä onkin nimenomaan tutkimista, oppimista ja oivaltamista varten.

Jos kaikesta tuntuu tulevan itsensäkehittämisähky, voi hyvin ottaa aikalisän luottaen siihen että oikeat asiat kyllä ehtii yksi kerrallaan sitten kun on niiden aika. Eikä itsensä kehittämistä muutenkaan kannata aina niin vakavasti miettiä, asioista kun on paras pystyä myös nauttimaan ja iloitsemaan. Kehittäminen kehittämisen vuoksi ei ehkä ole mielekästä, vaan itsensä kehittäminen on parhaimmillaan paitsi hyödyllistä myös mukavaa ja se motivoi. Yksi pienikin oppi tai oivallus voi antaa meille juuri sen mitä olemme etsineet.

Itse ilmoittauduin juuri klovnerian peruskurssille. Mukaan pyydettiin ottamaan punainen irtonenä!

Julkaistu: 22.8.2013
Kommentoi »