Jos et ole joogannut aikaisemmin, mutta olet utelias kokeilemaan, mieti ensin mitä uudelta joogaharrastukseltasi haet. Haluatko voimaa, notkeutta, rauhallisen hetken arjen keskelle? Haetko apua johonkin vaivaan vai itsesi ylittämistä jollain tietyllä tavoitteella?
Aloittelijan kannattaa valita joogalaji, joka mahdollisimman hyvin vastaa omia liikuntatottumuksia, koska aloittaminen omalta mukavuusalueelta kun on aina helpompaa. Kun kokemusta karttuu, voi lähteä kokeilemaan rohkeasti, mitä mukavuusalueen ulkopuolelta löytyy.
Joogassa on eroja
1. Hatha jooga
Suomessa tyypillisesti puhutaan hathasta, kun halutaan kuvailla rauhallista, lempeää joogaa. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, perinteisesti hatha jooga tarkoittaa kaikkea fyysistä joogaa, eli aina kun teet joogassa asanaharjoituksen (fyysisiä asentoja) harjoitat hatha joogaa. Esimerkiksi ashtanga jooga on hatha joogaa, vinyasa flow on hatha joogaa, yin jooga on hatha joogaa, hot jooga on hatha joogaa jne.
Usein hatha joogasta käytetään lisänimikkeitä lempeä hatha jooga tai dynaaminen hatha jooga, joka vähän paremmin antaa vinkkiä, siitä mitä joogatunti pitää sisällään. Hatha sanana on Intian klassisesta kielestä, sanskritista; se tarkoittaa aurinkoa ja kuuta tai kahta vastavoimaa.
Kenelle: yleensä helppo aloittelijalle, eikä vaadi alkeiskursseja, mutta kannattaa huomioida, että vaikka tunnin nimi on sama, on hatha joogissa valtavasti variaatiota.
2. Ashtanga jooga
Käsitetään yleensä Suomessa perinteisenä tai klassisena joogana, joka on väärinkäsitys sikäli, että ashtanga jooga sellaisenaan on vain reilut 60 vuotta vanhaa. Ashtanga joogan oppi isä Patthabi Jois opiskeli joogaa 12-vuotiaasta saakka gurunsa Krishnamacharyan kanssa, ja perusti oman koulunsa 1948. Ashtanga joogassa seurataan aina samassa järjestyksessä toistuvaa sarjaa. Kokemuksen karttuessa opettaja antaa sinulle uusia liikkeitä sarjaasi. Harjoitus on melko fyysistä, ja miellyttääkin siksi usein henkilöitä, jotka haluavat voimakkaan fyysisen harjoituksen. Ashtanga tarkoittaa sanskritin kielellä kahdeksaa raajaa. Joogalajin nimi tulee Patanjalin kirjoittamasta hatha joogan manuaalista, Jooga sutrista, missä Ashtanga määrittelee ohjeet miten joogaharjoituksessa tulisi edetä fyysisestä kohti henkistä harjoitusta.
Kenelle: Fyysisesti melko vaativaa, siksi yleensä vaatii muutaman päivän alkeiskurssin. Sopii ihmisille jotka haluavat haastaa itsensä sopivasti.
3. Iyengar jooga
Iyengar jooga juontaa myös juurensa vahvasti Intiasta, lajin guru on B.K.S. Iyengar, joka oli hänkin Krishnamacharyan oppilas 1900-luvun alkupuolella. B.K.S. Iyengar on edelleen elossa ja opettaa vielä 90-vuotiaana joogaa päivittäin. Iyengar joogassa fokus on vahvasti kehon linjauksessa. Laji miellyttää usein ihmisiä, jotka tykkäävät tarkkuudesta ja hienosäädöstä. Tunneilla käytetään usein paljon apuvälineitä, kuten vöitä, tukitiiliä, tuoleja, pehmusteita ja jopa painoja saavuttamaan kehon linjaus mahdollisimman oikeaksi. Iyengar jooga on alunperin suunniteltu hyvin terapeuttiseksi ja parantavaksi täsmäjoogaksi, jossa opettaja antaa reseptinomaisesti harjoitukset oppilaalle.
Kenelle: Hidastempoinen ja tarkka ohjaus, sopii sinulle jos pidät yksityiskohdista ja hiuksenhienosta tuunauksesta. Tällä tunnilla opit omasta kehostasi paljon uutta.
4. Lämpöjooga/Hot Jooga/Bikram Yoga
Kaikki alkoi siitä, kun Bengalin Kalkutasta kotoisin oleva joogaopettaja Bikram Choudhury vuonna 1974 perusti Yoga College of Indian Los Angelesiin. Koska Kaliforniassa usein on paljon kylmempi kuin Kalkutassa, alkoi Bikram koneellisesti lämmittää joogahuonettaan, tästä syntyi legendaarinen Bikram Jooga, joka sittemmin on ollut maailman kopioiduin, ja usein väärinymmärretyin joogakonsepti.
Aidolla Bikram-, Hot- tai lämpöjoogatunnilla on aina hieman kehon omaa lämpöä korkeampi huonelämpötila (infrapuna- tai säteilylämmittimet eivät tuota huoneeseen lämpöä, ne vain lämmittävät pinnan johon säteet osuvat). Lämpötila muodostuu kolmesta oastekijästä, asteista, ilman liikkeestä sekä kosteusprosentista. Lämpötila auttaa aineenvaihduntaa ja pitää lihakset, jänteet, nivelet ja nivelsiteet lämpiminä ja joustavina, antaa sydänlihakselle sopivaa haastetta.
Kenelle: Jos pidät lämpimästä ja tykkäät hikoilla on tämän joogalajin suosio taattu. Jos sinulla on heikko aineenvaihdunta, etkä saa hikeä puristettua itsestäsi, kannattaa kokeilla kuuriluontoisesti.
Lähde ja lisää joogalajeja esiteltynä: Huippukuntoon.fi