Terve.fi

Näin tuot meditaation arkeesi

Näin tuot meditaation arkeesi
Tällä reseptillä voit tuoda meditaation lähemmäksi omaa arkeasi.
Julkaistu 28.9.2012

Vaikka meditaatiokirjallisuus on huimasti lisääntynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, ovat käytännön sovellukset usein vielä poissa arjesta.

Joskus meditaatiota on syyllistetty eskapismista, eli siitä, että meditoiva ihminen yrittää jollakin tavalla paeta todellisuutta oman mielensä sopukoihin, hiljaisuuteen tai hämyisiin suitsukkeen tuoksuttamiin huoneisiin. Stereotypiat ja vahva uskonnollisuuden taustaoletukset ovat nekin omiaan tuomaan meditaatioon omalaatuisen, ja joskus varsin eriskummallisen leiman.

Vaikka mindfullness on tehnyt pioneerityötä meditaation jalkauttamiseksi arkeen, länsimaalaiselle mielelle sopivalla tavalla, on mindfullness useammalle vielä kaukana arjesta.

Meditaatio arkeen -resepti

Tässä uusi resepti, jolla jokainen voi tuoda meditaation lähemmäksi omaa arkeaan:

1. Keskittymiskyky

Käytännöllisesti katsoen meditaation yksi keskeisimmistä opeista on keskittymiskyky, fokusoinnin kyky tiettyyn kohteeseen, esimerkiksi hengitykseen, kynttilän liekkiin tai vain kehon tuntemusten läpikäyntiin. Vaihtoehtoja on monia. Otetaan siis keskittymiskyky talteen yhdeksi ainesosaksi.

2. Onnellisuus

Toinen ainesosa on onnellisuus. Hyvinvointi- ja onnellisuustutkijat ovat päässeet onnellisuuden alkulähteille aivojen kuvantamisen mahdollistaessa tunteiden “todistamisen”. Tämän todistamisen myötä tunteet ova nyt kuin totta. Onnellisuus on neuro-kemiallinen tapahtuma aivoissa; tietyissä paikoissa aivoja, ja kuten Roomaan, sinne on monta tietä. Tässä siis toinen ainesosa uuteen Meditaatio arkeen -reseptissämme.

3. Keskittymisen ja onnellisuuden yhdistäminen

Yhdistetään keskittyminen ja onnellisuus seuraavalla tavalla: kuten meditaatiossa, valitse itsellesi rauhallinen hetki. Se voi nyt olla missä tahansa, kunhan tunnet pystyväsi olemaan omissa oloissasi hetken; bussissa, työhuoneessa tai kotisi keittiössä.

Hengitä hetki syvään ja annan kehosi rauhoittua. Palauta sen jälkeen mieleesi jokin sellainen hetki, kun tunsit olevasi aidosti onnellinen. Viipyile tuossa tunteessa hetki, että saat sen tunnelmasta hyvin kiinni.

Nyt siirrä tuo tunne, mielikuvasi ihmisten tai tapahtuman viitekehyksestä hetkeksi erilleen. Pidä tuota tunnetta yllä itsenäisesti erillään muistosta. Keskity, eli anna tietoisuutesi levätä tuon onnellisuuden kokemisessa. Ei tarvitse yrittää tai pinnistää. Lepää tunteessa, silloin olet jo keskittynyt.

Tulet huomaamaan helposti, jos jonkin ajatus, muisto tai muu tunne pyrkii tulemaan onnellisuuden kokemuksesi väliin. Huomaat, että alkuperäinen onnellisuuden tunteesi katoaa hetkeksi.  Silloin palauta jälleen alkuperäinen tunne takaisin.

Jatka keskittymistä ja anna onnellisuuden tunteen kasvaa ja voimistua luonnollisesti. Mihin keskityt, se lisääntyy.

Tähtäin: onnellinen ja toimiva arki

Harjoittele tällä reseptillä noin 5–10 minuuttia kerrallaan muutaman kerran viikossa. Parhaita aikoja ovat herättyäsi ja ennen nukkumaan menoa.

Mitä saat tällä harjoituksella aikaiseksi? Olet harjoittanut keskittymiskykyäsi ja huomannut miten se toimii, jos jonkin mielikuva on pyrkinyt vetämään keskittymisen pois onnellisuuden kokemisesta. Olet lisännyt positiivisia neurokemikaaleja aivoissasi ja siten koko kehossasi, eli olet ennaltaehkäissyt negatiivisen stressin syntymistä. Olet ollut läsnä itsessäsi ja kehossasi. Ennen kaikkea olet muistuttanut itseäsi oikeasta onnellisuudesta sekä sinun onnellisuudestasi ja kyvystäsi siihen.

Tulet huomaamaan arjessasi muutoksia, kun olet saanut harjoituksesta hyvin kiinni. Meditaation ja henkisyyden korkein muoto on toimiva ja onnellinen arki.

Kommentoi »