Hyvinvointi

Näin huolehdit mielenterveydestäsi – 10 yksinkertaista neuvoa

Kuka tahansa pystyy tekemään elämässään yksinkertaisia muutoksia, joilla on merkittävä vaikutus mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Mental Health Foundation listasi nämä kymmenen käytännöllistä tapaa, joiden avulla huolehdit itsestäsi ja saat elämästäsi eniten irti.

Teksti Johanna Rytkönen
3.9.2012 Terve.fi

1. Puhu tunteistasi

Tunteistaan puhuminen auttaa huolehtimaan mielenterveydestä sekä selviytymään niistä hetkistä, jolloin voi olla vaikeaa. Tunteista puhuminen ei ole merkki heikkoudesta, sillä siten pidät huolta hyvinvoinnistasi ja pysyt muutenkin terveenä.

2. Syö hyvin

Ruoan ja hyvinvoinnin välillä on olemassa vahva yhteys. Esimerkiksi kofeiinilla ja sokerilla voi olla välitön vaikutus mielialaamme. Toisaalta ruoka voi myös vaikuttaa mielenterveyteen pitkäaikaisestikin. Huolehdi siis siitä, että syöt terveellisesti ja tasapainoisesti.

3. Pidä yhteyttä ystäviisi

Perhe ja ystävät luovat yhteenkuuluvuuden ja välittämisen tunteen. He voivat myös tarjota erilaisen näkökulman asioihin, joita pohdiskelet päässäsi. He auttavat sinua pysymään aktiivisena, pitävät jalkasi maassa ja auttavat ratkaisemaan käytännön ongelmia.

4. Pidä tauko

Maisemanvaihdos tai tahdin muutos voi tehdä mielenterveydelle hyvää. Kyse voi olla viiden minuutin siivoustauosta, puolen tunnin lounastauosta tai lomaviikonlopusta kodin ulkopuolella. Vai muutama minuuttikin voi auttaa lievittämään stressiä.

5. Hyväksy, kuka olet

Jotkut meistä saavat toiset nauramaan, toiset ovat hyviä matematiikassa ja toiset osaavat valmistaa maukasta ruokaa. Jotkut ihmiset jakavat elämäntyylisi, mutta toiset voivat elää hyvinkin eri tavalla. Me kaikki olemme erilaisia.

6. Pysy aktiivisena

Asiantuntijat uskovat, että liikunta vapauttaa aivoissa kemikaaleja, jotka saavat olon tuntumaan hyvältä. Säännöllinen liikunta tehostaa itseluottamusta, auttaa keskittymään ja nukkumaan sekä saa sinut näyttämään hyvältä ja tuntemaan olosi paremmaksi. Lisäksi liikunta pitää sekä aivot että muut tärkeät elimet terveinä.

7. Juo kohtuudella

Alkoholia juodaan yleensä siksi, että ihmiset haluavat muuttaa mielialaansa. Jotkut juovat alkoholia pelkoon tai yksinäisyyteen, mutta sen vaikutus on kuitenkin vain tilapäinen.

8. Pyydä apua

Kukaan meistä ei ole yli-ihminen. On normaalia, että joskus väsymme tai uuvumme, jos asiat menevät huonosti. Jos sinusta tuntuu, että tilanne on yksinkertaisesti liikaa sinulle, pyydä apua.

9. Tee jotakin sellaista, jossa olet hyvä

Mitä sinä rakastat tehdä? Mikä harrastus on sellainen, johon voit uppoutua täysin? Itsestä nauttiminen auttaa nujertamaan stressin. Kun teet jotain sellaista, jossa olet hyvä, tehostat itseluottamustasi.

10. Pidä huolta muista

Muista välittäminen on tärkeää, jotta ihmissuhteet pysyvät kunnossa.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi