Terve.fi

Irti tupakasta tai syöpöttelystä hypnoosin avulla?

Irti tupakasta tai syöpöttelystä hypnoosin avulla?
Hypnoosi mielletään usein elokuvista ja television viihdeohjelmista tutuksi mystiseksi ilmiöksi. Joku voi ajatella hypnoosin olevan yliluonnollinen olotila, kun taas toinen uskoo kokemuksessa olevan kyse vain huijauksesta. Toisille hypnoosi on  rentoutumis- ja terapiamuoto, josta on apua useanlaisiin ongelmiin.
Julkaistu 8.8.2012

Hypnoosista voi olla apua esimerkiksi lento- tai esiintymispelkoon, tupakoinnin lopettamiseen sekä alkoholin käytön ja ylensyömisen vähentämiseen. Hypnoosista voi olla apua myös fyysisiin vaivoihin, kuten selkä- tai päänsärkyihin. Lisäksi hypnoosia käytetään urheiluvalmennuksessa.

Jos asiakkaalla ei ole riippuvuuksia tai pelkoja, voidaan hänelle tehdä niin sanottu yleishypnoosi. Yleishypnoosissa vahvistetaan asiakkaan itseluottamusta ja edistetään myönteistä ajattelua.

Yleisin ”oire”, jonka vuoksi hypnotisoitavaksi tullaan, on tupakoinnin lopettaminen. Moni vuosia tai vuosikymmeniä tupakoinut on saanut hypnoosista avun tupakasta irti pääsyyn.

Hypnokonsultti Kirsi Asp, kenelle hypnoosi sopii?

-Periaatteessa hypnotisoitavaksi voi tulla kuka tahansa yli 16-vuotias perusterve ihminen. Hän voi tulla syvärentoutukseen tai vain hakemaan apua johonkin tiettyyn vaivaan. Vaikeasti mielenterveysongelmaisia Asp ei hoida, mutta hypnoosia voi kokeilla tukimuotona perinteisten terapioiden rinnalle.

Vaikka hypnoosista voi hakea apua muun muassa alkoholinkäyttöön, ei hypnoosiin voi tulla päihteiden vaikutuksen alaisena. Ensin on tehtävä itse päätös lopettamisesta ja sen jälkeen hakea apua hypnoosista tukena tälle päätökselle.

Hypnoosiin pitää tulla myös omasta halustaan, ei esimerkiksi puolison painostuksen alaisena. Hypnoosi ja suggestiot toimivat vain jos niihin itse uskoo.

Onko hypnoosissa jotain pelättävää tai voiko jotain mennä pieleen?

-Ammattilaisen tekemän hypnoosin on tarkoitus olla vahvistava ja asiakkaan elämänlaatua parantava kokemus.Hypnoosin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää ja poistaa stressiä. Koska hypnoosi alkaa aina keskustelulla kunkin asiakkaan kanssa, käydään hypnoosissa läpi vain asioita, joita asiakas itse toivoo käsiteltävän.

Aspin mukaan monia mietityttää voiko hypnoosiin ”jäädä”.

”-Ei voi,” Kirsi Asp painottaa. Jokainen istunto päätetään ”virkistäytymiseen”, jolloin asiakas tuodaan niin sanottuun päivätajuntaan eli ihmisen normaalitilaan. Hypnokonsultti tai terapeutti myös tarkistaa istunnon jälkeen kysymyksin ja silmin tarkastellen, että asiakas on oma itsensä ja päivätajunnassa.

Kuinka monta istuntoa tarvitaan ja mitä hypnoosi maksaa?

-On hyvin yksilöllistä kuinka monta istuntoa vaaditaan, mutta tyypillisin hoitosarja on noin 1-3 istuntoa. Joskus esimerkiksi painonhallintaan liittyvät istunnot voivat jatkua alun jälkeen säännöllisinä vaikkapa kerran kuukaudessa toimien asiakkaan henkisenä tukena laihdutusprosessissa.

Yksi hypnoosi-istunto maksaa noin 80-100 euroa ja kestää 2h.

Toimittajan kommentit:

Ensimmäinen hypnoosikerta tuntui kuin unelta, paitsi että kuulin koko ajan hypnokonsulttini sanat ja tiesin, että olen hypnoosissa, en unessa. Näin välähdyksiä ihmisistä keistä välitän ja keitä ihailen. Tunnin istunto tuntui kestävän vain hetken ja sitten minut jo ”virkistettiin” ja tuotiin päivätajuntaan.

Toisella kerralla kaksi päivää myöhemmin hypnoosi oli hallitumman tuntuinen ja tein tietoisia valintoja siitä missä olen, kenen kanssa ja mitä sanon. Ennen hypnoosia olimme sopineet konsulttini kanssa, että koettaisin selvittää ristiriitaa entisen ihastukseni kanssa, joka oli tullut ensimmäiseen hypnoosiini. Hypnoosiin ilmaantuminen oli kuulemma merkki telepaattisesta yhteydestä ja siitä, että hän on myös miettinyt minua. Asp kehotti selvittämään asian, ettei se turhaan kuormittaisi mieltäni. Kun kohtasimme hypnoosissa, meni koko kroppani jännittyneeseen, oudon puutuneeseen tilaan ja liikutuin kyyneliin. Hypnoosin jälkeen oloni oli levollinen ja positiivinen.

Lisätietoa hypnoosista: www.hypnoosiliitto.fi

Kommentoi »