Sairaudet

Lasten ihonhoito

Vastasyntyneen vauvan iho on ohut ja herkkä kaikenlaisille ärsykkeille. Normaalia on, että iho alkaa hilseillä muutama päivä synnytyksen jälkeen ja iholle saattaa tulla myös pieniä näppyjä. Usein iho paranee ja normalisoituu ilman hoitoa.

Teksti Mari Kataja
28.10.2009 Terve.fi

Vauvan ihonhoito

Joillakin vauvoilla voi olla kuiva iho ja se saattaa hilseillä pitkään. Tällöin ihoa on hyvä rasvailla perusvoiteella päivittäin. Jos vauvan iho ei ole kuiva, ei sitä välttämättä kannata edes rasvata, ettei ihon oma rasvatasapaino häiriintyisi.

Vauvaa ei tarvitse kylvettää useammin kuin kerran tai pari viikossa, etenkin jos vauvan iho on kuiva. Kasvot, kädet ja peppu tietysti pestään päivittäin. Vauvan pesussa ei tarvitse käyttää pesuaineita, mutta jos pepun pesuun tarvitsee pesuaineen, perinteisen saippuan sijasta kannattaa käyttää herkän ihon pesunesteitä tai pesuöljyä. Kylpyveteen voi laittaa muutaman tipan kylpyöljyä kosteuttamaan ihoa. Pesun jälkeen vauvan iho kuivataan taputtelemalla, ei hankaamalla.

Vauvoille tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä voi käyttää satunnaisesti esimerkiksi matkoilla, mutta niitä ei suositella päivittäiseen käyttöön etenkään, jos vauvalla on vaippaihottumaa, koska ne sisältävät ihoa entisestään ärsyttäviä kemikaaleja.

Vaippaihottuma

Vaippa-alueen iho voi joskus ärtyä ja olla kuiva sekä punoittava. Ilmakylpyjä kannattaa antaa useita kertoja päivässä, myös vaippa-alueen rasvaamisen jälkeen hautomisen ehkäisemiseksi. Vaippa-alueelle sopii hyvin perusvoide tai dekspantenolia sisältävä voide. Sinkkivoide on myös hyvä vaippa-alueen ongelmakohtiin. Se suojaa ja hoitaa vaippa-alueen herkkää ihoa ja lievittää ihon ärtyneisyyttä. Jos ihopoimuihin tulee hiertymiä, voi niiden ehkäisyyn käyttää talkkia tai tavallista perunajauhoa.

Vaippaa kannattaa vaihtaa useita kertoja päivässä. Myös vaippamerkin vaihto saattaa helpottaa vaippaihottumaa. Mikäli punoitus ja ärsytys eivät parane, vaan iho on jatkuvasti ärsyyntynyt, kannattaa käydä neuvolassa tai lääkärissä. Näin voidaan varmistaa onko kyseessä hiivatulehdus tai muu lääkevoidetta vaativa iho-oire.

Leikki-ikäisen ja koululaisen ihonhoito

Terveen lapsen iho ei yleensä tarvitse mitään voiteita. Terveihoiset lapset pestään pelkällä vedellä, pesuainetta voidaan tarpeen mukaan käyttää likaisille alueille. Tavallisen saippuan sijasta ihon kosteutta suojaavia ovat pesunesteet tai kuivalle iholle sopivat pesuöljyt. Kuivaihoiselle lapselle voidaan saippuan asemasta pesuaineena käyttää myös kevyttä perusvoidetta. Pesujen jälkeen iho kuivataan huolellisesti ja kuiville ihoalueille sekä taivekohtiin levitetään keskirasvaista tai rasvaista perusvoidetta.

Atooppinen iho

Yksi lasten yleisiä iho-ongelmia on atooppinen ihottuma, jota esiintyy varsinkin kasvojen alueella, poskissa, niin sanottuna maitorupena ja vatsassa sekä jalkojen ulkosyrjällä. Vanhemmilla lapsilla ihottumaläiskät paikallistuvat taipeisiin, niskaan, nilkkoihin ja ranteisiin. Tätä muotoa kutsutaan taiveihottumaksi. Useimmiten atooppisen ihottuman oireet alkavat lapsilla ennen kahden vuoden ikää. Suurin osa lapsuudessa alkaneista atooppisista ihottumista rauhoittuu, osa jo ensimmäisen elinvuoden aikana, osa ennen kouluikää. Ihottumaläikät ovat kuivia, karheita, punottavia ja kutiavat helposti. Pelkästään vaippa-alueella esiintyvä ihottuma ei ole atooppista ihottumaa.

Iho saattaa ärsyyntyä hikoilusta, vaatteissa käytetyistä kuiduista, saippuasta, liiasta vedenkäytöstä iholla, kuivasta ilmasta tai ruoka-aineista. Joskus on lähes mahdotonta saada selville ihottuman aiheuttajaa. Kannattaa kuitenkin tarkkailla edellä mainittuja tekijöitä ja niiden mahdollista vaikutusta. Lasta kannattaa käyttää lääkärissä ja selvittää allergian mahdollinen aiheuttaja, jotta allergeenia voidaan välttää. Lapsen ruokavaliota ei ominpäin kannata lähteä muuttamaan.

Atooppiselle iholle pesu on tärkeää, vaikka aiemmin onkin rajoiteltu liikaa suihkuttelua ihon kuivumisen ehkäisemiseksi. Pesulla iho saadaan puhtaaksi hiestä, liasta ja pölystä, jotka muutoin saattavat ärsyttää ihoa entisestään. Pesulla tarkoitetaan kevyttä suihkuttelua ja varsinainen kylpy kannattaa jättää noin yhteen kertaan viikossa. Pesun jälkeen lapsi kuivataan kevyesti ja kosteusvoide levitetään heti suihkunkostealle iholle, jolloin voide imeytyy hyvin eikä iho ehdi kuivua ja ärsyyntyä. Lapsi kannattaa voidella 1-2 kertaa päivässä perusvoiteella. Varsinaisia ihottumaläiskiä hoidetaan noin 1-2 viikon kuureina hydrokortisonivoiteella asiantuntijan ohjeiden mukaisesti.

Perusvoiteen valinta

Apteekeissa myydään hajusteettomia perusvoiteita, jotka sopivat koko perheelle. Hyvin kuivalle iholle valitaan rasvaisempi perusvoide, pintakuivalle kevyempi tai keskirasvainen perusvoide. Ohut kerros voidetta riittää, sillä paksu kerros estää ihoa hengittämästä ja kertyy taipeisiin. Atooppiselle iholle voi kokeilla myös keramideja, ihon omia rakennusaineita, sisältävää perusvoidetta. Saatavilla on myös kuivalle iholle tarkoitettuja ihoöljyjä, joita käytetään kosteusvoiteen tapaan. Perusvoiteita löytyy matkalle kätevistä pienistä tuubeista aina kätevään pumppupulloon asti. Kokeilemalla jokainen löytää itselleen sopivan voiteen. Sama voide voi tuntua toisen iholla miellyttävältä, kun taas aiheuttaa kirvelyä toisen iholla.

Perusvoiteita on hyvä vuorotella noin 2-3 kuukauden välein, jos voiteen tarve on jatkuvaa, koska iho voi tottua voiteeseen ja voiteen teho heikentyä. Useista perusvoiteista on mahdollista saada kelakorvaus (40 %) pitkäaikaisen ihottuman hoidossa, jos lääkäri määrää perusvoidetta reseptillä ja mainitsee reseptissä, että voide on tarkoitettu pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon.

Vinkkejä:

  • Samalla kun levität voidetta lapsellesi, anna kosteutta myös käsillesi
  • Vauva tai lapsi saa samalla hellän hieronnan, kun levität hänelle voidetta.
  • Kylpyveteen voi lisätä perusvoidetta, niin vesi ei pääse kuivattamaan ihoa
  • Matkalla tai retkellä saa helposti putsattua ruokailun jäljet, pepun ja muut sotkut ilman vettä, kun laittaa paperinenäliinaan hieman perusvoidetta ja pyyhkii sillä liat pois.
  • Päänahan karstaa voi pehmittää laittamalla perusvoidetta päänahkaan vaikuttamaan pari tuntia ennen suihkua ja suihkuttamalla se pois lämpöisellä vedellä.
  • Vauvalle suppoa laitettaessa kannattaa käyttää liukasteena hieman perusvoidetta.

Lähteet:

Kela – Perusvoiteet

Allergia- ja astmaliitto – Atooppinen iho ja lapsi, Perusvoiteet

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi