Terve.fi

Viisi asiaa, jotka vanhempien tulisi tietää vauvanhoidosta

Viisi asiaa, jotka vanhempien tulisi tietää vauvanhoidosta
Julkaistu 4.6.2012

Vaikka vinkkejä, työkaluja ja tekniikoita on enemmän kuin koskaan aiemmin, monet äidit ja isät ovat vakavasti stressaantuneita ja ahdistuneita vanhemmuudestaan.

Kanadalainen lastenlääkäri Mickey Lester, joka on hoitanut kaikenikäisiä lapsia jo 42 vuoden ajan, kirjoitti kirjan rauhoitellakseen vanhempien huolia. Thestar.com listasi kirjasta viisi tärkeimpänä pidettyä seikkaa. Lue ja mieti, mitä mieltä itse olet. 

1. Luota aina vaistoosi

Äitisi, anoppisi, tätisi, naapurisi tai kuka tahansa muu, joka tarjoaa lapsenhoitovinkkejä, kyseenalaistaa aina kasvatusmenetelmäsi. Lesterin mukaan vanhempien ei kuitenkaan pitäisi epäillä vaistojaan.

– Jos lapsi ei vaikuta sairaalta, voitte todennäköisesti odottaa, että ehditte käymään omalla lääkärillänne, hän kirjoittaa.

Nopea tapa selvittää, onko lapsi vakavasti sairas, on tehdä itkutarkastus. Jos lapsi itkee, mutta lopettaa välittömästi syliin otettaessa, kyseessä ei välttämättä ole mikään vakava sairaus. 

2. Sinä hallitset tilannetta

Jos lapsellasi on uni- tai syömisongelma, ongelma on Lesterin mukaan todellisuudessa vanhemman. Lester kehottaa vanhempia kysymään itseltään, kumpi hallitsee tilannetta: minä vai lapsi?

– Jos vastaat lapsi, sinulla on ongelmia vanhemmuuden kanssa, Lester toteaa. 

3. Mitä kakkaamiseen tulee, koostumuksella on enemmän väliä kuin ajalla

Lesterin mukaan vanhemmat usein tulkitsevat termin ummetus väärin ja huolestuvat sitten turhaan.

– Ummetus ei tarkoita ulostamisen välistä aikaa, vaan sitä, millainen koostumus ulosteella on ja sitä, kuinka vaikeaa ulostaminen on lapselle. Lapsen ei välttämättä tarvitse kakata säännöllisin väliajoin. 

4. Tarkkaile ensimmäisiä sanoja

– Jos lapsi ei ole oppinut 20 sanaa 20 kuukauteen mennessä, kannattaa keskustella lapsen lääkärin kanssa, Lester suosittelee. 

5. Lapsesi on uniikki

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta vanhemmat usein unohtavat tämän: älä vertaa yhtä lasta toiseen.

– Lapsesi on yksilö, ja häntä pitää myös kohdella niin. Älä vertaa häntä muihin lapsiin tai sisaruksiin, Lester muistuttaa.

Kommentoi »