Lapselta on evätty karkit kaupan karkkihyllyltä, tai sanottu että tällä kertaa ei osteta jokaista uutta lelua, joiden ohi kävellään. Nyt lapsesi makaa jalkojesi juuressa, kierii ja kirkuu. Katseet kohdistuvat perheeseenne, ja sinusta tuntuu ettet hallitse omaa lastasi, etkä pian itseäsikään. Tuttu tilanne?
Taaperoikäisten ja sitä vanhempien lasten kiukkukohtaukset julkisilla paikoilla ovat tuttuja kaikille. Lapset itkevät, huutavat, potkivat, lyövät, heittäytyvät maahan ja muuta vastaavaa kun harmitus iskee. Lasten kiukkukohtaukset ovat yleisimpiä 1 – 4 vuoden iässä. Kiukulla lapsi purkaa turhautumistaan ja opettelee tunteiden ilmaisua. Kiukkukohtaukset voivat kuitenkin olla vanhemmalle hermoja raastavaa. WebMD.com neuvoo, kuinka lasten kiukkukohtauksia voi estää.
Kiukkukohtauksen laukaisijat
Toiset lapset saavat kiukkukohtauksen useammin kuin toiset. Jos lapsi on temperamenttinen, yliaktiivinen, ailahteleva tai sopeutuu huonosti uusiin tilanteisiin, kiukkukohtauksia voi olla useammin. Lapsi voi kiukun avulla kokeilla rajojaan ja testata, saako hän tahtonsa perille suurella volyymilla huutaen.
Muuttuva tilanne voi laukaista kiukun, esimerkiksi iltapesukäsky kun lapsen leikit ovat kesken. Jos lapsi on lisäksi väsynyt tai nälkäinen, kiukkukohtaus on todennäköisempi.
Kuinka huudon saa loppumaan?
Nopein keino kirkumisen hillitsemiseksi olisi tietenkin antaa lapselle se, mitä hän haluaa. Tämä ei kuitenkaan kannata pidemmällä tähtäimellä, sillä lapsi alkaa käyttää kiukkua keinona saada haluamansa.
Ensimmäinen askel lapsen kiukun taltuttamisessa on omien hermojen hillintä. Mikään ei onnistu, jos itse huudat yhtä aikaa lapsesi kanssa. Älä rankaise lasta fyysisesti. Kun kiukkukohtaus iskee sopimattomassa tilanteessa, rauhoita ensin itsesi. Kerro sitten lapselle jämäkästi mutta rauhallisesti, että huonoa käytöstä ei suvaita.
Älä anna periksi lapselle, vaikka hän huutaisi koko kaupan päästä päähän. Kunhan lapsi tajuaa, ettei saa huutamalla tahtoaan perille, hän todennäköisesti rauhoittuu. Jos lapsi ei itse rauhoitu, ota hänet vaikkapa syliin tiukkaan otteeseen, ja kerro hänelle että hän on tärkeä, mutta nyt ei saa mitä haluaa. Lapsen voi myös laittaa rauhoittumaan jäähylle. Suositeltava jäähyaika on lapsen ikävuosien määrä minuutteina.
Näin voit estää kiukkukohtauksia ennalta
- Pidä rutiinisi suunnilleen samanlaisina, ja vältä lapselle hämmentäviä uusia tilanteita. Jos lapsesi ei pidä muutoksista, kerro hänelle hyvissä ajoin, mitä seuraavaksi tapahtuu. Voit esimerkiksi sanoa hänelle, että hän saa leikkiä vielä viisi minuuttia, sitten lähdetään iltapesulle.
- Ennen kuin olette lähdössä jonnekin, huolehdi että lapsi on levännyt ja kylläinen. Älä jätä kiusauksia lojumaan ympäriinsä, esimerkiksi karkkia ruokapöydälle tai leluja eteiseen.
- Anna lapsesi päättää hänelle sopivia asioita, esimerkiksi minkä paidan hän haluaisi päällensä kahdesta vaihtoehdosta. Lapsen oloa helpottaa saada päättää joitakin omia asioitaan.
- Jousta joskus, jos se helpottaa arkea. Jos lapsi lähtee liikkeelle rauhallisemmin katsottuaan 10 minuuttia enemmän piirrettyjä, anna hänen tehdä niin.
- Kiinnitä lapsen huomio muihin asioihin. Jos kiukkukohtaus on tulossa, kokeille vaikkapa hassua ilmettä tai kirjan lukemista. Kun lapsen huomio kiinnittyy muualle, hän voi unohtaa kiukkunsa.
- Opeta lapsellesi muita tapoja ilmaisemaan turhautumista. Kunhan lapsesi on vanhempi, hän voi kirkumisen sijasta kertoa sanallisesti mikä harmittaa.
- Kehu ja kiitä lastasi, kun tilanne sujuu hyvin. Positiivinen palaute auttaa lasta hallitsemaan kiukkuaan myös seuraavalla kerralla.
Lue lisää: