Terve.fi

Voiko kylmässä vedessä uiminen aiheuttaa sydänongelmia?

Voiko kylmässä vedessä uiminen aiheuttaa sydänongelmia?
Äkillinen hengen haukkominen on useille tuttu ilmiö kylmässä vedessä uidessa. Joillekin kylmässä vedessä uinnista aiheutuu hengen haukkomisen lisäksi myös huimausta. Mutta onko mahdollista, että kylmälle vedelle herkät ihmiset voivat saada sydänkohtauksen upottautuessaan kylmään veteen?
Julkaistu: 28.7.2010

Kylmillä lämpötiloilla voi olla suuriakin vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoon, joten on viisasta noudattaa varovaisuutta. Vedestä tulee nousta hengästymisen tai huimauksen iskiessä.

Vesi johtaa lämpöä 24-kertaisesti ilmaan verrattuna, joten pulahdus kylmään veteen vaikuttaa ruumiinlämpöön huomattavasti enemmän kuin astuminen yhtä viileään ilmaan. Vaatetus on uidessa usein niukka, joten menetämme lämpöä jo senkin vuoksi, että suurempi osa ihosta on paljaana.

Vartalo puolustautuu kylmää vastaan samalla tavalla, oli kyse sitten kylmästä vedestä tai ilmasta. Kehomme yrittää pitää lämmöstä kiinni kynsin hampain. Koska lämpöä johtuu vähemmän veteen kun ihossa ei kierrä lämmintä verta, ääreisverisuonemme supistuvat.

Tällöin kehon ääreisosiin, kuten sormiin ja varpaisiin, kulkeva lämpö ohjautuu kehon ytimeen lämmittämään sisäelimiä sekä päähän pitääkseen aivojen lämpötilan ja happimäärän riittävänä. Lämpöä luova tahdosta riippumaton tärinä alkaa, kun lämpötila laskee noin asteen verran lämmönsäästötilan kynnyspisteen alapuolelle.

Uhkana myös rasitusrintakipu

Verisuonia supistavilla neurologisilla signaaleilla on myös vaikutuksia sydänverisuoniin. Verenpaine, syke sekä sydämen yhdellä sykäyksellä siirtämä verimäärä kasvavat. Tämä voi johtaa rasitusrintakipuun sydämen työskennellessä raskaammin ilman riittävää happimäärää. Myös rytmihäiriöitä voi syntyä.

Kylmä voi vaikuttaa myös hengitykseen, koska kylmä ilma voi supistaa hengitysteitä. Kylmä ilma voi käynnistää joillakin ihmisillä jopa täysimittaisia astmakohtauksia.

On olemassa myös lämpötilasta riippumaton mahdollisuus. Kävely tai uinti vedessä on fyysisesti rasittavaa, joten sydän kokee lisärasitusta liikkuessamme vedessä. On siis olemassa mahdollisuus, että mahdolliset oireet liittyvät jonkinlaiseen sydänvaivaan, joka ilmenee vain rasitustilassa.

Koska lääkäriin oireiden takia?

Kylmässä vedessä edellä mainittuja oireita saavien kannattaa käydä varmuuden vuoksi lääkärintarkastuksessa. Sydänkäyrä sekä mahdolliset sydäntaudin merkit tulisi tutkia, jotta piilevät sydänvaivat voidaan havaita.

Jos tarkastuksen tulokset ovat puhtaat, on kyseessä todennäköisesti vain yliherkkyys kylmille lämpötiloille. Varovaisuutta kannattaa kuitenkin jatkossakin noudattaa: käytä tervettä järkeä ja nouse vedestä, jos tunnet olosi epämukavaksi.

Copyright © 2010 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Kommentoi »