Terve.fi

20 keinoa hillitä kiukutteleva lapsi

20 keinoa hillitä kiukutteleva lapsi
Uhmaikäisen lapsen vanhemmille on tuttua seurata rimpuilevan pikku palosireenin toimintaa kun hän ei saa haluamaansa. Lue, miten lapsen kiukkukohtauksia voi hillitä ja estää
Julkaistu 20.8.2008

Kaikille uhmaikäisen lapsen vanhemmille on varmasti tuttua seurata rimpuilevan pikku palosireenin toimintaa kun hän ei saa haluamaansa.

Kiukku saattaa iskeä pienimmästäkin aiheesta, eikä tilannetta helpota tuijottelevat ihmiset kaupassa, kun lapsi on päättänyt heittäytyä hankalaksi. Vaikka lapsen raivo saattaa tuntua hyvinkin äärimmäiseltä, syytä huoleen ei silti ole.

Lapsi testaa luonnostaan rajojaan ja opettelee tunteidensa hallintaa. Kiukutteleva lapsi on siis aivan normaali, vaikka aina silti ei vaikuttaisikaan. Ohessa 20 vinkkiä, miten lapsen kiukkukohtauksia voi kuitenkin yrittää hillitä ja mahdollisesti jopa estää.

1. Älä hermostu vähästä

Laske vaikka kymmeneen ennen kuin reagoit lapsen temppuiluun.

2. Käännä kieltäminen kehotukseksi

Kerro lapselle, miten haluat hänen toimivan. ”Älä juokse” -kiellon sijaan voit kehottaa lasta kävelemään rauhallisesti.

3. Puhu selkeästi ja suoraan

Jos teidän on lähdettävä ulos, kerro lapselle, että ”Nyt mennään ulos” sen sijaan, että kysyisit haluaako lapsi lähteä ulos. Joskus toki lapsenkin on hyvä antaa valita mitä tehdään.

4. Älä loukkaa tai nolaa lasta

Henkinen mollaaminen lapsuudessa saattaa hiertää itsetuntoa vielä aikuisuudessakin.

5. Vältä nalkutusta

Nalkutusta ja tiuskimista on hyvä välttää jo siksikin, että lapsi omaksuu helposti vanhempiensa puhetyylin.

6. Kannusta lasta puhumaan

Lapsen on hyvä osata purkaa kiukkuaan keskustelun avulla. Pyydä lasta selittämään mikä häntä harmittaa.

7. Yllättävät tilanteet voivat säästää kiukuttelulta

Yllättävissä tilanteissa lapsen kiukku saattaa unohtua. Tee jotain hassua, kuten kuperkeikka, hölmöjä ilmeitä tai vedä vaikka sukkahousut päähäsi.

8. Kehu ja kiitä lasta

Jos lapsi selviää ikävästä tilanteesta kiukuttelematta, kiitä ja kehu häntä vuolaasti.

9. Älä jätä lasta yksin

Kiukuttelevaa lasta ei ole hyvä jättää yksin tunteidensa kanssa. Kun tilanne on rauhoittunut, voitte yhdessä käydä läpi tapahtuneen.

10. Laula lapselle

Hoilatessasi Suutarinäidin kehtolaulun piupalipaupalia rauhoitut itsekin ja känkkäränkkäkin saattaa huomaamattaan jäädä kuuntelemaan kertosäettä.

11. Älä koskaan käytä väkivaltaa

Lyödystä lapsesta kasvaa pelokas ja entistä uhmakkaampi. Ruumiillinen kuristus on Suomessa lailla kiellettyä.

12. Pyydä apua

Muista, että avun pyytäminen ei ole huonoa vanhemmuutta. Pyydä tarvittaessa tukea lähimmäisiltäsi; kumppaniltasi, isovanhemmilta, lapsen kummeilta jne.

13. Anna lapsen olla lapsi

Älä vaadi lapselta liian aikuismaista käytöstä liian varhain. Lapsen on tärkeää kokea, että kiukkua ja vihaa saa tuntea ilman, että vanhemmat syyllistävät tai hylkäävät. Pahimmassa tapauksessa lapsen aggression tukahduttaminen johtaa siihen, että lapsi oppii raivon olevan aina pahasta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kiukutteleva lapsi harjoittelee tärkeää taitoa: EI-sanan sanomista.

14. Selvitä kiukun syy

Lapsen kiukutteluun on usein jokin syy, eikä lapsi tee sitä huvikseen. Hän saattaa olla väsynyt, nälkäinen tai tulossa sairaaksi. Lapsi saattaa kaivata myös huomiota ja hellyyttä varsinkin iltaisin, kun hoitopäivä on ohi. Keskity lapseen ja sammuta televisio siksi aikaa. Ohjelmia voi katsoa lapsen nukkuessa.

15. Valmista lasta tulevaan

Anna lapselle valmistautumisaikaa tuleviin tapahtumiin. Kerro vaikka kymmenen minuuttia aiemmin, että kohta mennään nukkumaan. Lasta kiukuttaa jos hänet riuhtaistaan kesken mukavien leikkien milloin minkäkin syyn vuoksi.

16. Suhtaudu kiukkuun asiallisesti

Yritä suhtautua kiukutteluun niin asiallisesti kuin mahdollista. Ota lapsi tiukasti syliin kiukkukohtauksen ajaksi. Samalla voit estää lasta riehumasta ja heittelemästä tavaroita. Puhu lapselle rauhoittavasti ja kokeile vaikka heijaamista.

17. Kiinnitä lapsen huomio muihin asioihin

Pukeminen saattaa olla joskus lapsen mielestä ikävää. Varmista, että käsittelet lasta riittävän hellävaraisesti ja että vaatteet eivät ole epämukavasti. Kiinnitä lapsen huomio johonkin muuhun asiaan samalla kun puet häntä. Voitte vaikka ihastella yhdessä lapsen kasvaneita varpaita. Usean lapsen perheessä voit myös julistaa kilpailun siitä, kuka on ensimmäisenä ulkovaatteissa.

18. Älä mitätöi lapsen kipua

Lapsen kokemaa kipua ei kannata mitätöidä sanomalla ”Ei sattunut yhtään”. Lapsi saattaa raivota vain todistaakseen, kuinka paljon häneen koskee. Lohduta kiukuttelevaa lasta ja kannusta häntä yrittämään uudelleen.

19. Älä lahjo lasta kaupassa

Kiukutteleva lapsi kaupassa on tuttu tilanne lähes jokaiselle vanhemmalle. Yritä säilyttää malttisi, ota lapsi syliin tai pidä häntä kädestä. Älä lahjo lasta, vaan hoida kauppareissu määrätietoisesti loppuun. Kohtaukset saattavat loppua, kun lapsi huomaa kiukuttelun tehottomaksi.

20. Hyväksy oma epätäydellisyytesi

Lapsen kiukutellessa aikuinenkin saattaa taantua lapsen tasolle, varsinkin jos kiukkuun ei tunnu olevan mitään järjellistä syytä. Sitten kisataan kuka huutaa kovimmin. Kasvattajan kannattaa miettiä siirtääkö hän toimintamalleja omilta vanhemmiltaan. On myös tärkeää hyväksyä itsensä epätäydellisenä ihmisenä, joka ei aina jaksa ottaa vastaan lapsen kiukkua.

Aiheesta kirjoitti Meidän Perhe-lehti ”20 konstia kun lapsi kiukuttelee”.

Kommentoi »