Terve.fi

10 salaisuutta onnelliseen parisuhteeseen

10 salaisuutta onnelliseen parisuhteeseen
Miten parit pysyvät niin onnellisina hyvinä ja huonoina aikoina? Ikävä kyllä vastaus ei ole hyvässä tuurissa tai sattumassa, vaan kovassa työssä ja sitoutumisessa.
Julkaistu 24.3.2010

He voivat olla kolme- tai seitsemänkymppisiä, monen värisiä, kokoisia, muotoisia ja tulla eri tuloluokista. Väestötieteellä ei ole merkitystä, sillä kun kohtaat onnellisen pariskunnan, sen vain näkee.

Miten nämä parit pysyvät niin onnellisina hyvinä ja huonoina aikoina? Ikävä kyllä vastaus ei ole hyvässä tuurissa tai sattumassa, vaan kovassa työssä ja sitoutumisessa. Tässä Everydayhealthin 10 salaisuutta, joiden avulla suhteesta voi tehdä onnellisen ja kestävän.

1. Kehittäkää realistinen kuva sitoutuneesta parisuhteesta

Ymmärtäkää ettei hullu rakkaudenpalo, mitä tunsitte suhteen alussa kestä ikuisuuksia. Tämän tilalle tulee syvempi ja rikkaampi suhde, jonka pitäisi silti sisältää romantiikkaa. Pitkässä suhteessa on aina ala- ja ylämäkiä eikä ruusuilla tanssimista tule odottaa kaiken aikaa.

2. Tehkää töitä suhteen eteen

Mikäli parisuhdetta ei hoida, eteen voi tulla ongelmia, jotka lopulta tappavat suhteen. Ongelmat ja väärinymmärrykset tulisi selvittää heti kun ne eteen tulevat. Jotkut ajattelevat, että hyvä suhde lipuu eteenpäin kuin itsestään. Totuus kuitenkin on, kuten missä tahansa muussakin elämässä onnistumisessa, että sen eteen pitää tehdä töitä säännöllisesti. Parisuhteen hoitamatta jättäminen aiheuttaa lopulta usein sen päättymisen.

3. Viettäkää aikaa yhdessä

Yhteiselle laatuajalle ei ole olemassa korvikkeita. Kun teette yhdessäolosta mielekkään, ilman lapsia, kotieläimiä tai muita häiriöitä, luotte toisiinne siteen joka kestää suurempiakin kolhuja. Pyhittäkää yhteinen aikanne yhdessä tekemiseen sen sijaan että katsoisitte vain televisiota yhdessä.

4. Tehkää tilaa erillään oloon

Erillään olo on myös tärkeä osa hyvää parisuhdetta. On tervettä, että molemmilla on myös joitakin omia kiinnostuksen kohteita, harrastuksia ja vapaa-aikaa. Näin suhteeseen on helpompi palata virkistyneenä ja valmiina jakamaan kokemuksensa. Toisen ikävöiminen auttaa muistamaan kuinka tärkeä hän sinulle todella on.

5. Nauttikaa erilaisuudestanne

Muistatko vielä mikä sai sinut kiinnostumaan kumppanistasi tavatessanne? Todennäköisesti tämä sama piirre ajaa sinut hulluuden partaalle tänä päivänä. Ottakaa hieman etäisyyttä ja miettikää erilaisuuttanne. Yrittäkää keskittyä siihen, mitä hyvää erilaisuutenne suhteeseenne tuo ja kunnioittakaa näitä asioita. Todennäköisesti erilaisuutenne tuo tasapainoa suhteeseen ja tekee teistä loistavan tiimin.

6. Älkää odottako kumppanin muuttuvan

Kun ette enää yritä muuttaa toisianne, poistatte yleisimmät riidan aiheet suhteestanne. Samaan aikaan, molempien tulisi keskittyä antamaan toiselle sitä mitä tietää tämän eniten haluavan. Jos joudut aina muistuttamaan kumppaniasi astianpesukoneen tyhjentämisestä, tee se välillä itse ilman valittamista. Todennäköisesti kumppanisi huomaa tämän ja haluaa auttaa sinua jatkossa enemmän.

7. Hyväksykää ettei kaikkia ongelmia voi korjata

Suhteessa saattaa olla asioita, joista ette ole samaa mieltä. Sen sijaan että tuhlaisitte kaiken energianne asiasta kinaamiseen, sopikaa että asiasta ei tarvitse sopia. Yrittäkää elää asian kanssa ja toimia sen ympärillä. Totuus nyt vain on, ettei kaksi ihmistä voi elää vuosia yhdessä ilman yhtäkään erimielisyyttä. Hyvän parisuhteen erottaa huonosta se, miten asiaa lähestytään – kompromissilla, muutoksella tai päättämällä ettei asia ole niin tärkeä, että siitä pitäisi aina tapella.

8. Kommunikoikaa

Kommunikaation puute on yksi suurimmista syistä miksi muuten kaikin puolin hyvät suhteet päättyvät.  Paras tapa on seuraava: kuuntele mitä kumppanillasi on sanottavaa ilman keskeytyksiä. Vain kuuntele. Kun hän on puhunut, pohdi kuulemaasi. Jos mahdollista ymmärrä mitä toinen halusi sanoa, vaikka et olisikaan samaa mieltä. Näin kumppanisi laskee suojauksensa ja hänen on helpompi kuunnella vuorostaan sinun ajatuksiasi ja tunteitasi.

9. Olkaa rehellisiä

Kumppanille kannattaa kertoa myös asioita, joita tämä ei halua kuulla. Parempi näin kuin niin, että hänen tarvitsisi epäillä rehellisyyttäsi. Epärehellisyys on yksi varmimmista syistä suhteen päättymiselle. Kun luotto on mennyt, sen takaisin saaminen ja suhteen palauttaminen ennalleen voi viedä pitkän aikaa. Onnellisimmat pariskunnat ovat niitä, joiden suhteessa rehellisyys on yhtä luonnollinen toiminto kuin hengittäminen.

10. Kunnioittakaa toisianne, älkääkä pitäkö itsestäänselvyytenä

Kohtelemalla rakastasi kunnioituksella, tulet todennäköisesti saamaan saman kohtelun häneltä. Muistuttamalla säännöllisesti toista, kuinka paljon tämä sinulle merkitsee rikastaa suhdettanne monella tapaa.  Kun sanot toiselle rakastavasi tätä, sano se aidosti ja tunteella. Älä pelkää näyttää kumppanillesi kuinka paljon tätä arvostat, hän on vain kiitollinen siitä.

Lue lisää:

Kommentoi »