Sairaudet

10 noloa kauneusongelmaa ja ratkaisut niihin

Kärsitkö jostain kauneuteen liittyvästä nolosta ongelmasta, johon et kehtaa kysyä ratkaisua?

Teksti Johanna Rytkönen
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

WebMD.com-sivusto listasi yleisimpiä naisia askarruttavia kauneusongelmia ja ratkaisuja niihin.

1. Miksi minulle kasvaa karvoja vääriin paikkoihin? 

Joillekin naisille kasvaa ylimääräisiä karvoja kulmakarvojen väliin, ylähuulen päälle tai leukaan. Joskus tämä voi olla merkki jostain sairaudesta, kuten munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, mutta useimmiten kyse on kuitenkin vain geeneistä. Nyppiminen, vahaaminen tai epilaattorin säännöllinen käyttö voi auttaa. Karvojen poistaminen laserin avulla tarjoaa pidempiaikaista apua.

2. Pääseekö selluliitista mitenkään eroon? 

Valitettavasti selluliitiksi kutsuttu rasva voi tehdä pakaroiden, lantion ja reisien ihosta kuoppaisen. Ylimääräisen rasvan polttaminen liikunnalla voi auttaa. Lääkärit kyseenalaistavat selluliittivoiteiden tehokkuuden, mutta kofeiinia sisältämät voiteet saattavat ratkaista ongelman lyhytaikaisesti. On olemassa myös kosmeettisia toimenpiteitä, joilla pyritään poistamaan selluliittia.

3. Enkö ole liian nuori harmaantumaan? 

Jos et ole täyttänyt vielä 40 ja puolet hiuksistasi on jo valkoisia, olet harmaantumassa ennenaikaisesti. Joissain tapauksissa kyse voi olla kilpirauhasen tai pigmentin toiminnan häiriöstä. Useimmiten kyse on kuitenkin jälleen kerran geeneistä. Onneksi ennenaikainen harmaantuminen ei tarkoita kuitenkaan sitä, että kehosi vanhenisi nopeammin kuin muiden.

4. Onko takapuolessani finnejä? 

Todennäköisesti ei. Pienet valkoiset tai punaiset näppylät ovat talirauhasten sarveistappeja. Ne ovat vaarattomia, ja niitä saattaa ilmestyä myös selkään, poskiin, käsivarsiin ja reisiin. Näpyt voivat kestää vuosia, mutta häviävät yleensä 30 ikävuoteen mennessä. Siihen asti intensiivinen ihon kosteutus voi hillitä näppylöiden ilmestymistä.

5. Miksi henkeni haisee pahalle? 

Jos peset hampaasi kahdesti päivässä ja käytät päivittäin hammaslankaa, mutta suussasi maistuu silti pahalta, kärsit todennäköisesti pahanhajuisesta hengityksestä. Sen voi aiheuttaa ientulehdus, närästys, suun kuivuus tai jopa poskiontelotulehdus. Kaikista todennäköisin syyllinen on yleensä kuitenkin ruokavalio. Hammastahna ei voita kasaa sipulia ja valkosipulia. Kokeile, jos tällaisten ruokien välttäminen auttaa. Jos ei, kysy apua hammaslääkäriltäsi.

6. Miksi hikoilen niin paljon? 

Hikoilun tarkoituksena on viilentää kehoasi. Jos kuitenkin hikoilet silloinkin, kun istut esimerkiksi rauhallisesti viileässä huoneessa, saatat kärsiä liikahikoilusta. Se aiheuttaa vaaratonta mutta ärsyttävää ylimääräistä hikoilua kainaloissa, kämmenissä ja jalkapohjissa. Vaivaa voi hoitaa reseptilääkkeillä, antiperspirantilla tai jopa Botoxilla.

7. Apua! Minulta lähtee hiuksia! 

Kaljuuntuminen on naisilla yleisempää kuin uskoisi. 40-vuotiaista naisista 40 prosenttia kärsii näkyvästä hiustenlähdöstä. Hiusten lähtö johtuu yleensä hormoni- tai kilpirauhasongelmista, raskaudesta, tietyistä lääkkeistä tai hormonaalisesta epätasapainosta. Vakavaa hiustenlähtöä voidaan hoitaa stimuloimalla hiusten kasvua, syömällä lääkkeitä tai hoitamalla hormonaaliset ongelmat.

8. Miksi jalkani haisevat? 

Vaikka kävisit säännöllisesti suihkussa, haju voi olla itsepäinen. Hajua aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti jalkapohjissa. Kun hiki ja bakteerit sekoittuvat, syntyy tuttu jalkahien haju. Pidä jalkasi kuivina ja vältä kenkiä, jotka saavat jalkasi hikoamaan. Pese sukkasi jokaisen käyttökerran jälkeen.

9. Miksi kynteni halkeilevat ja hajoavat? 

Jos kätesi altistuvat usein vedelle tai vahvalle saippualle, kyntesi saattavat lohkeilla, kuoriutua tai muuttua hauraiksi. Kosteutusvoiteen käyttö ja käsien suojaaminen vedeltä voi auttaa. Jos kynnet ovat kellertävät tai valkoiset lohkeilun lisäksi, voi syynä olla myös sieni-infektio. Infektioon on olemassa voiteita, mutta ne eivät yleensä auta. Saatat tarvita reseptilääkkeitä parantaaksesi infektion.

10. Mikä tummentaa hampaani? 

Jos juot kahvia, teetä, tummia limsoja tai punaviiniä, siinä on sinulle vastaus. Myös tupakointi ja jotkut lääkkeet värjäävät hampaita. Ensimmäinen askel valkoisempiin hampaisiin on pestä ne ja käyttää hammaslankaa säännöllisesti. Myös erilaiset valkaisutekniikat auttavat.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi