Ei ole vaikeaa aloittaa liikkumaan säännöllisesti. Vaikka aloittaminen ei ole vaikeaa, rutiineissa ja säännöllisyydessä pysyminen voi ollakin. Liian usein alkuinto laantuu ja muita asioita tulee elämään. Joku turhautuu, kun tuloksia ei synnykään niin nopeasti kuin oli odottanut.
Tutkija Diane Kleinin julkaisemassa tutkimuksessa yli 13 vuotta säännöllisesti liikkuneilta kyseltiin heidän suurimpia motivaattoreitaan. Tulokset voivat yllättää, sillä motivaattoreiden joukkoon ei kuulunut tiukka pyykkilautavatsa tai hyvin muotoutunut yläselkä tai rintakehä. Suurimmiksi innoittajiksi liikkumiseen arvioitiin:
- fyysinen kunto
- hyvänolon tuntemukset
- tarmo ja energia
- liikunnasta nauttiminen
- valppaus
- rentoutuminen ja vapautuminen
- painonhallinta
- ulkonäkö
WebMd:n artikkelissa 10 Easy Ways to Make Exercise a Habit annetaan 10 tapaa, joilla liikunnasta voi muodostaa itselleen tavan.
1. Suosi useita liikunnan muotoja, joista nautit
Ja muista, ettei salille ole pakko mennä. Kannattaa muuttaa ajattelutapaa kurinalaisesta harjoittelusta fyysiseen aktiivisuuteen. Useita aktiviteetteja, kuten kuntosalia, kävelyä, juoksua, tennistä, pyöräilyä ja vaikka aerobiciä monipuolisesti harrastamalla voi varmistaa, että eri päiville löytyy aina tekemistä oli sää tai aika mikä tahansa.
2. Liiku jonkun toisen kanssa
Sosiaalinen puoli liikkumisessa voi olla toisille hyvinkin tärkeää. Kokeile esimerkiksi puolison tai ystävän kanssa lenkkeilyä, jolloin toisen mukanaolo ikään kuin velvoittaa liikkumaan, vaikka itseä meinaisikin väsyttää.
3. Tee liikunnasta prioriteetti
Älä anna itsesi tai muiden kyseenalaistaa liikkumisen tärkeyttä, vaan tee siitä osa itseäsi.
4. Liiku heti aamulla
Asiantuntijat sanovat, että aamu on parasta aikaa harjoitella. Harrasta liikuntaa, käy suihkussa ja tunnet olosi koko päivän ajan energiseksi.
5. Vaihtoehto edelliselle on liikkua matkalla kotiin
Toiseksi paras keino on harrastaa liikuntaa kotimatkalla töistä. Mutta älä käy ensinnä kotona, sillä kotoa lähteminen voi tuntua kaksi kertaa haastavammalta.
6. Liiku myös väsyneenä
On todennäköistä, että väsyneenä liikkumisen jälkeen tunnet olosi pirteämmäksi, sillä liikunnasta saa energisen tunteen. Liikkuessa hengittää syvempään, jolloin keho käyttää hapen paremmin hyväkseen.
7. Pidä päiväkirjaa liikkumisesta
Pidä kirjaa liikuntasuorituksistasi. Joku tekee liikkumisestaan kilpailun, tai yrittää esimerkiksi saavuttaa tietyn määränpään, kuten lenkkeilyä 50 kilometriä viikossa.
8. Tiedosta kehityksen ja edistyksen merkit
Hyviä merkkejä kehityksestä ovat esimerkiksi pienempien vaatteiden sopivuus päälle tai juokseminen hengästymättä pidempään. Liuta muita edistymisen merkkejä ovat muun muassa paremmat yöunet, pirteämpi ajatuksenjuoksu, lisääntynyt energian määrä, sydämen leposykkeen aleneminen, kolesteroli-, verenpaine- ja verensokeritasojen sekä luuntiheyden paraneminen.
9. Kävele askelmittarin kanssa
10 000 askelta päivässä on hyvä saavutus ja suositeltavaa, mutta jos on liikuntaa harrastamaton, kannattaa aloittaa kevyemmin. Selvitä päivittäin kävelemiesi askelten keskiarvo, kokeile seuraavalla viikolla kävellä joka päivä 300 ylimääräistä askelta ja sitä seuraavalla viikolla vielä hieman enemmän.
10. Palkitse itsesi
Itsensä palkitseminen säännöllisesti tavoitteisiin päästyään voi inspiroida jatkamaan. Asiantuntijat sanovat, että toimintatapojen muutos on vaikeaa ja että palkitseminen motivoi. Eli päätä itsellesi tavoite sekä palkinto, oli se mitä tahansa, ja voita itsesi uudelleen ja uudelleen.
Lähde: WebMD