Terve.fi

1 pelastuu, 3 ylihoidetaan – tätä syöpää hoidetaan myös turhaan

1 pelastuu, 3 ylihoidetaan – tätä syöpää hoidetaan myös turhaan
Rintasyöpäseulonnat vähentävät kuolleisuutta mutta tuottavat myös ylidiagnosointia, summaa tuore brittitutkimus. Jokaista säästettyä ihmishenkeä kohtaan kolme naista ylidiagnosoidaan ja hoidetaan turhaan.
Julkaistu: 30.10.2012
Tutkimuksen taustalla on Cancer Research U.K:n asettama asiantuntijapaneeli. Paneelin työn tuloksista kertoo The Lancet (30.10.2012).
Lancetin mukaan Isossa-Britanniassa kutsutaan 50-70-vuotiaita naisia rintasyöpäseulontatutkimuksiin joka kolmas vuosi. Asiantuntijapaneeli on laskenut seuraavia lukuja: kun tehdään 50-vuotiaille brittinaisille seulonnat, säästyy 10 vuoden aikana 10 000 naisesta 43 rintasyöpäkuolemalta – mutta samaan aikaan 129 rintasyöpätapausta ylidiagnosoidaan. Lancetissa mainitaan, että nämä ylidiagnosoidut tapaukset ovat sekä invasiivisia että ei-invasiivisia rintasyöpätapauksia.

Turhia sytostaatti-, leikkaus- ja sädehoitoja

Vuosittain Isossa-Britanniassa kutsutaan seulontaan noin 307 000 naista, joiden ikä on 50-52 vuotta, kertoo Lancet. Heistä yksi prosentti tulee saamaan ylidiagnosoidun rintasyöpädiagnoosin kahdenkymmenen vuoden aikana.
MedicalXpressin jutussa päätellään, että tämä yksi prosentti naisista tulee saamaan turhia hoitoja, kuten sytostaatti-, leikkaus- tai sädehoitoa.
Ylidiagnosointi määritellään Lancetissa niin, että seulonnan myötä löydetään rintasyöpätapaus, joka ei olisi muuten tullut kliinisesti esiin naisen elinaikana.
Asiantuntijapaneelin päätehtävä oli selvittää, kuinka laajat ovat rintasyöpäseulontojen hyödyt ja haitat: kuinka paljon ne estävät kuolleisuutta ja minkä verran tapahtuu ylidiagnosointia.
Paneelin johtopäätelmiin kuuluu muun muassa se, että naisille pitäisi tarjota asiallista tietoa seulonnoista, myös ylidiagnosoinnista.

Pitäisikö seulonnat arvioida uudelleen?

MedicalXpressin juttua varten on haastateltu myös Karsten Jorgensenia, kööpenhaminalaisen tutkimuskeskuksen (Nordic Cochrane Centre) tutkijaa, joka on aiemmin julkaissut tutkimuksia ylidiagnosoinnista. Hänen mielestään eri valtioiden pitäisi nyt arvioida uudelleen rintasyöpäseulonta-ohjelmansa.
MedicalXpressin jutussa otetaan esille ylidiagnosoinnin lisäksi myös toinen ongelma: rintasyöpäseulontojen tuottamat väärät hälytykset. Näitä väärien hälytysten lukuja ei tutkimuksessa selvitetty, kirjoittaa MedicalXpress.
Lisälähde: MedicalXpress
Kommentoi »