Hiivatulehdus voi vaivata myös miestä

Myös mies voi saada hiivatulehduksen. Hiivatulehdukset mielletään usein naisten vaivoiksi. Vaikka hiivatulehdukset ovatkin yleisiä ja yleisempiä naisilla kuin miehillä, voivat myös miespuoliset henkilöt saada sen. Hiivatulehdukset ovatkin yleisimpiä esinahan alueen vaivoista.

Miehet saavat hiivatulehduksen useimmiten naisilta. Noin 15 prosenttia miehistä, jotka harrastavat seksiä hiivatulehdusta sairastavan naisen kanssa, saavat hiivatulehduksen oireita. Kondomin käyttö pienentää infektioriskiä myös tässä asiassa.

Miesten hiivatulehduksen tyypillisimpiä oireita buzzle.com-sivuston mukaan ovat:

  • punoittava ihottuma terskassa tai peniksen varressa
  • lähes sietämätön kutina
  • pienet rakkulat peniksen kärjen alueilla
  • peniksen kärki/terska arka ja ärsyyntynyt
  • virtsan muuttuminen ”paksuksi” ja vaaleammaksi.

Miesten hiivatulehdus voi olla myös täysin oireeton, jolloin mies saattaa tartuttaa infektiotaan naiselle toistuvasti, ellei tulehdusta hoideta.

Hiivatulehduksen hoito onnistuu helposti - ilman reseptiä

Miesten hiivatulehdus voi olla kiusallinen ja pitkällinenkin vaiva, joten se on syytä hoitaa kuntoon. Onneksi hiivatulehduksesta on varsin helppo päästä eroon.

Hiivatulehduksen omahoitoon ei ole olemassa muita kuin lääkkeellisiä konsteja, sillä hiivasienen aiheuttama tulehdus rauhoittuu vasta, kun sieni on saatu nujerrettua lääkehoidolla.

Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan Erja Korteniemi-Poikela, joka vastaa Terve Median sivuilla asiantuntijan ominaisuudessa lukijoiden terveyttä askarruttaviin kysymyksiin, toteaa hyvänä hiivatulehduksen hoitokeinona olevan miehen ja naisen yhtäaikainen hoito. Näin tapahtuu siis myös silloin, kun vain toisella on oireita.

Tuolloin Korteniemi-Poikelan mukaan molemmat ostavat apteekista ilman reseptiä saatavaa hoitolääkettä, esimerkiksi Canestenia (ks. Lääkeoppaasta emättimen hiivatulehduslääkkeet). Naiset käyttävät lääkepuikkoa (tosin myös tabletteja on markkinoilla, mutta puikolla oireet häviävät nopeammin ja tehokkaammin) ja miehet voidetta.

Hoitojakson aikana olisi syytä pitäytyä seksistä, koska muutoin hiivatulehdus voi tarttua kumppanilta toiselle ja takaisin. Kun hoito on samanaikaista, poistuu hiiva molemmilta yhtä aikaa ja tartunnat loppuvat.

Lue lisää hiivatulehduksesta:

Potilasohje: Hiivatulehdus

Mistä tunnistat hiivatulehduksen?

Kutittaa - mutta ei se aina hiivatulehdus ole

7 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Voiko miehet ottaa suun kautta tähän tarkoitetun tabletin? Nehän on tarkoitettu naisille mutta tehostaisiko se myös miehen hoitoa? Ei kai siitä haittaa olisi miehelle? Jos samaanaikaan käyttää voidetta? Ja eikös tämä voi elää myös peräaukon alueella jos iho on ollut rikki siellä ja tulee toistuvasti kutinoita, ärsytystä tai pieniä haavaumia? Sukupuolitaudit pitää tietysti ensin sulkea pois testeillä.
Vierailija (ei varmistettu)
Niimpä
Vierailija (ei varmistettu)
Itse olen ottanut sen tabletin myös. Taitaa hoitaa pois hiivan elimistöstä sillä tavalla ihan niinkuin naisillakin. Tietysti voidetta myös. Ei ole sen kummempi juttu.
Vierailija (ei varmistettu)
Minulla ainakin hiivasieni hävisi n. 2 kk.n hoidon avulla. Hoitona otsonoitu oliiviöljy (normaali vahvuus).Öljyä myy usea yritys. Ongelma oli jatkunut n. 1,5 vuotta.
Vierailija (ei varmistettu)
Minulla on paljon hiivaa ja ohraa mahassa.Minä juon joka päisä 12 tölkkiä olutta.kyl on hyvää
Vierailija (ei varmistettu)
Entä jos ei voi olla harrastamatta seksiä... paskat neuvot RAHAT TAKAISIN,, AIKANI ON RAHAA
Vierailija (ei varmistettu)
tähän mitään voidetta tarvitse,koulussakin opetettiin kottarin tunnilla et hiiva kuolee yli 37 astessa,eli suihkussa käydessä hanasta pikkuhiljaa kokoajan kuumempaa vettä tulemaan nuppiin niin kuumaksi kun hanasta tulee,parissa päivässä oireet kokonaan ohi,eli nuppia kuumaksi:)eka kertakin jo helpottaa enempiä polttoja vehkessä

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.