Äidin raskaudenaikainen stressi vaarallista lapselle | Terve.fi
Uutinen
Äidin raskaudenaikainen stressi vaarallista lapselle
Lue lisää aiheesta: Raskaus ja odotus

Äidin raskaudenaikainen stressi vaarallista lapselleNiillä lapsilla, joiden äidit kokevat stressaavan tapahtuman elämässään joko raskauden aikana tai ennen raskautta, on kohonnut riski joutua sairaalaan tarttuvan taudin takia, kertoo uusi tutkimus. Riski vakavaan, tarttuvaan tautiin on 71 prosenttia todennäköisempi, jos tuleva äiti on kokenut esimerkiksi läheisen kuoleman tai avioeron raskaana ollessaan.

Lisäksi lapsilla, joiden äidit kokivat stressaavan tapahtuman elämässään 11 kuukautta ennen hedelmöittymistä, riski vakavaan, tarttuvaan tautiin oli 42 prosenttia todennäköisempi kuin niillä lapsilla, joiden äidit eivät olleet stressaantuneet.

Tutkijat arvelevat tämän johtuvat pitkäkestoisen stressin vaikutuksista stressaavan elämäntapahtuman jälkeen.

Kohonnut tartuntariski

Tutkijat tarkastelivat 1 670 269 tanskalaisen, vuosien 1977 ja 2004 välisenä aikana syntyneen lapsen terveystietoja. He myös kysyivät lasten äideiltä, olivatko he kokeneet lapsen tai puolison kuoleman tai avioeron ennen raskautta tai sen aikana. Lapsia alettiin seurata neljä viikkoa syntymän jälkeen aina siihen asti, että he täyttivät 15 vuotta.

Tutkijat päättivät mitata stressiä näiden tapahtumien perusteella, koska puolison tai lapsen kuolemaa ja avioeroa pidetään järkyttävimpinä ja stressaavimpina tapahtumina elämässä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että äidin raskauden aikainen stressi kohotti lapsen riskiä joutua sairaalaan heidän ensimmäisenä elinvuonnaan 67 prosenttilla.

Syyt vaikutukseen

Syyt siihen, miksi äidin stressi voi vaikuttaa hänen lapsensa vastustuskykyyn, eivät ole täysin tiedossa. On kuitenkin mahdollista, että stressaavan elämäntapahtuman kokeneilla, raskaana olevilla naisilla on epäterveellisiä tapoja, kuten tupakointia, alkoholin juontia, huonot syömistavat ja sellaisen lääkityksen käyttö, joka voi vaikuttaa lapsen vastustuskykyyn.

Biologisesti on myös mahdollista, että äidin stressihormonit siirtyvät äidiltä sikiölle. Näillä stressihormoneilla voi olla rooli siinä osassa sikiön aivoja, joka säätelee vastustuskykyä.

Huono vastustuskyky ei ole ainoa terveydellinen haitta, jonka äidin stressi voi aiheuttaa. Ennenaikainen synnytys, pienikokoisena syntyminen, keskenmeno, kehitykselliset viiveet ja skitsofrenian kohonnut riski ovat myös mahdollisia vaikutuksia.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että tässä tutkimuksessa analysoidut stressaavat elämäntilanteet eroavat normaalista stressistä, jota ihmiset kohtaavat joka päivä.

Lähde: Msnbc.msn.com

Lue myös:
Raskausajan stressi vaarantaa sikiön terveyden
Raskausajan työstressi haittaa vauvan kehittymistä
11 suurta raskausmyyttiä
Raskausajan ahdistus lisää vauvan sairastelua
20 raskausoiretta, jotka tulee ottaa vakavasti

Keskustele:
Stressi vaaraksi???
Stressi raskausaikana

Kirjoittaja
Johanna Rytkönen

Olen vuonna 2011 valmistunut, journalismiin suuntautunut medianomi. Tällä hetkellä opiskelen yliopistossa suomen kieltä ja työskentelen Terve Medialla freelance-verkkotoimittajana. Tavoitteenani on kirjoittaa hyvinvoinnista ja terveydestä mahdollisimman mielenkiintoisia uutisia, joista on apua ja hyötyä kaikille lukijoillemme. Vapaa-ajalla intohimojani ovat uiminen, sulkapallon pelaaminen, musiikki ja elokuvat.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Lapsi pitää pukea pakkasella lämpimämmin kuin aikuinen
Pienet lapset on puettava pakkasella lämpimämmin kuin aikuiset, koska he ovat pakkasen vaikutukselle paljon herkempiä kuin aikuiset. Lisäksi on...
Artikkeli
Alkuraskaus-tietopaketti
Raskaus alkaa munasolun hedelmöittymisestä. Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa siitä päivästä, kun viimeiset kuukautiset...
Artikkeli
Raskaus ja hiukset
Raskaus, tuo ihana aika naisen elämästä, jolloin vaaleanpunaiset lasit asettuvat nenälle ja kaikki on kertakaikkisen ihanaa. Olet kauneimmillasi,...
Artikkeli
Miten raskaus alkaa?
Kun siittiö ja munasolu kohtaavat toisensa, munasolu hedelmöittyy ja uuden yksilön kehittyminen voi alkaa. Hedelmöittyminen tapahtuu tavallisesti...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Kuvalähde: Kela & Annika Söderblom / Nana UittoKeltaista ja vihreää....
Artikkeli
Hyvä raskaudenaikainen ravitsemus takaa sekä äidin että sikiön hyvinvoinnin. Se...

Raskaus ja odotus - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset