Äidin raskaudenaikainen stressi vaarallista lapselle

Äidin raskaudenaikainen stressi vaarallista lapselleNiillä lapsilla, joiden äidit kokevat stressaavan tapahtuman elämässään joko raskauden aikana tai ennen raskautta, on kohonnut riski joutua sairaalaan tarttuvan taudin takia, kertoo uusi tutkimus. Riski vakavaan, tarttuvaan tautiin on 71 prosenttia todennäköisempi, jos tuleva äiti on kokenut esimerkiksi läheisen kuoleman tai avioeron raskaana ollessaan.

Lisäksi lapsilla, joiden äidit kokivat stressaavan tapahtuman elämässään 11 kuukautta ennen hedelmöittymistä, riski vakavaan, tarttuvaan tautiin oli 42 prosenttia todennäköisempi kuin niillä lapsilla, joiden äidit eivät olleet stressaantuneet.

Tutkijat arvelevat tämän johtuvat pitkäkestoisen stressin vaikutuksista stressaavan elämäntapahtuman jälkeen.

Kohonnut tartuntariski


Tutkijat tarkastelivat 1 670 269 tanskalaisen, vuosien 1977 ja 2004 välisenä aikana syntyneen lapsen terveystietoja. He myös kysyivät lasten äideiltä, olivatko he kokeneet lapsen tai puolison kuoleman tai avioeron ennen raskautta tai sen aikana. Lapsia alettiin seurata neljä viikkoa syntymän jälkeen aina siihen asti, että he täyttivät 15 vuotta.

Tutkijat päättivät mitata stressiä näiden tapahtumien perusteella, koska puolison tai lapsen kuolemaa ja avioeroa pidetään järkyttävimpinä ja stressaavimpina tapahtumina elämässä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että äidin raskauden aikainen stressi kohotti lapsen riskiä joutua sairaalaan heidän ensimmäisenä elinvuonnaan 67 prosenttilla.

Syyt vaikutukseen


Syyt siihen, miksi äidin stressi voi vaikuttaa hänen lapsensa vastustuskykyyn, eivät ole täysin tiedossa. On kuitenkin mahdollista, että stressaavan elämäntapahtuman kokeneilla, raskaana olevilla naisilla on epäterveellisiä tapoja, kuten tupakointia, alkoholin juontia, huonot syömistavat ja sellaisen lääkityksen käyttö, joka voi vaikuttaa lapsen vastustuskykyyn.

Biologisesti on myös mahdollista, että äidin stressihormonit siirtyvät äidiltä sikiölle. Näillä stressihormoneilla voi olla rooli siinä osassa sikiön aivoja, joka säätelee vastustuskykyä.

Huono vastustuskyky ei ole ainoa terveydellinen haitta, jonka äidin stressi voi aiheuttaa. Ennenaikainen synnytys, pienikokoisena syntyminen, keskenmeno, kehitykselliset viiveet ja skitsofrenian kohonnut riski ovat myös mahdollisia vaikutuksia.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että tässä tutkimuksessa analysoidut stressaavat elämäntilanteet eroavat normaalista stressistä, jota ihmiset kohtaavat joka päivä.

Lähde: Msnbc.msn.comLue myös:
Raskausajan stressi vaarantaa sikiön terveyden
Raskausajan työstressi haittaa vauvan kehittymistä
11 suurta raskausmyyttiä
Raskausajan ahdistus lisää vauvan sairastelua
20 raskausoiretta, jotka tulee ottaa vakavasti

Keskustele:
Stressi vaaraksi???
Stressi raskausaikana

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.