Kosmetiikkateollisuus vähättelee huulipunasta löytynyttä terveyshaittaa | Terve.fi
Uutinen
Kosmetiikkateollisuus vähättelee huulipunasta löytynyttä terveyshaittaa
Lue lisää aiheesta: Kauneus, Luonnonkauneus

Tuore tutkimus tarjoaa uuden huolettavan näkökulman useiden naisten käsilaukuista ja huulilta paikkansa lunastaneisiin huulipuniin: aiempien kemikaalilöydösten lisäksi huulipunan kerrotaan sisältävän triklosaania, jonka havaittiin tutkimuksen mukaan olevan yhteydessä lihas- ja sydänongelmiin, uutisoi Daily Mail. Kosmetiikkateollisuuden mukaan triklosaanin haitat ovat liioiteltuja.

Professori Isaac Pessahin tutkimusryhmä testasi huulipunista ja hammastahnoista löytyvää triklosaania hiirillä. 20 minuuttia sen jälkeen, kun hiiret olivat altistuneet triklosaanille, tutkimusryhmä havaitsi hiirien sydäntoiminnan vähenneen neljäsosalla.  Pessah sanoo olemassa olevan vahvaa näyttöä siitä, että triklosaani voisi aiheuttaa sydänongelmia myös ihmisillä. Pessahin tutkimusryhmän mukaan sama kemikaali voi vähentää merkittävästi myös lihasvoimaa.

Aiemmin tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että triklosaani voi aiheuttaa kilpirauhas- ja hedelmällisyysongelmia. Triklosaani voi myös nostaa naisten mieshormonitasoja ja aiheuttaa aknea, painonnousua, karvankasvua, kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä. Lisäksi triklosaanin on epäilty voivan tehdä bakteereista vastustuskykyisiä antibiooteille.

Triklosaani on tutkittavana Yhdysvaltain ympäristonsuojeluvirastossa (EPA). Daily Mailin mukaan virastossa pelätään kemikaalin olevan myös ihmiselle vaarallista. Euroopan komission toteaa triklosaanin olevan laillinen kemikaali, mutta kertovat sen käytön olevan kuitenkin arvioitavana.

Brittiläinen kosmetiikkavalmistajien yhdistys (CTPA) sen sijaan on hylännyt uusimman tutkimuksen merkityksettömänä, sillä tutkimus oli toteutettu hiirillä, ei ihmisillä. Yhdistys perustelee väitettä myös sillä, että kokeissa käytetyt triklosaanimäärät olivat suurempia, kuin mitä kosmetiikkatuotteissa on luvallista käyttää.

Aiemmat löydöt yhdistetty suurempaan rintasyöpäriskiin

Aiemmin tutkijat ovat kertoneet olevansa huolissaan kosmetiikassa esiintyvistä muista kemikaaleista: parabeeneistä, metakrylaateista, lyijystä ja kadmiumista.

Nämä kosmetiikasta löydetyt kemikaalit voivat johtaa tutkijoiden mukaan esimerkiksi lihasongelmiin, hormonihäiriöihin ja raskasmetallien aiheuttamiin myrkytystiloihin, jotka voivat aiheuttaa allergioita ja jopa nivelreumaa.

Useista huulipunista löytyvien parabeenien on todettu vaikuttavan naishormonien tapaan ja häiritsevän naisten kuukautiskiertoa. Philippa Darbren tutkimusryhmä Readingin yliopistosta on todennut yhteyden parabeenien ja kasvavan rintasyöpäriskin välillä.

Lyijy huolenaiheena jo pidempään

Myös huulipunan sisältämä lyijy on herättänyt huolta. Valmistajat eivät lisää lyijyä huulipuniin, mutta sitä esiintyy mineraaleissa, joita käytetään kirkkaan värin aikaansaamiseksi.

Kosmetiikan turvallisuudesta vastaava asiantuntija Pat Thomas suositteleekin naisia kiinnittämään huomiota paitsi huulipunan käyttömääriin myös värin valintaan, sillä lyijymäärä riippuu huulipunan väristä.

- Kaikissa huulipunissa on lyijyä jonkin verran, mutta eniten lyijyä on intensiivisen värisissä punissa, jotka kestävät pitkän aikaa, Thomas sanoo.

Lähde:

Daily Mail

Kommentoi aihetta:

Miten kemikaalilöydökset vaikuttavat huulipunan käyttöösi?

Kirjoittaja
Suvi Vinblad

Oma Terveyden sosiaalisen median tuottajana ja verkkotoimittajana pääsen selvittämään ja jakamaan uutisia itseänikin kiinnostavista aiheista: fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista, liikunnasta ja kauneudesta. Koulutukseltani olen monimediajournalismiin erikoistunut medianomi ja nykyisin myös tiedeviestinnän maisteriopiskelija. Vapaa-ajallani nautin ystävieni seurasta, hyvästä musiikista ja liikunnasta.

Seuraa minua GooglePlussassa

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Faktat haltuun: Ihon voitelu ja rasvaus
Jokaisella varmasti on kuiva iho jossain vaiheessa elämäänsä, mutta ongelma yleistyy iän myötä. Ihosta kannattaakin pitää huolta jo ajoissa....
Artikkeli
Puuteriväri, shamppanja, konjakki tai heleän vaalea violetti
Kevään ensimmäisten aurinkoisten päivien jälkeen monet heräävät katsomaan peiliin ja etenkin hiuksiin halutaan jotain uutta synkän valottoman...
Artikkeli
Juhlakausi alkaa jo talvella
Juhlakausi alkaa jo talvella. Vielä jokunen vuosi sitten hääsesonki oli kuumimmillaan kesä-heinäkuussa, mutta nykyään talvihäät ovat nousseet jopa...
Artikkeli
Juhlakampauksia juhliin, häihin ja vanhojen tansseihin
Naisen kruunu on pitkät hiukset, joista saa loihdittua juhlaan ja arkeen monenlaisia näyttäviä kampauksia. Arjen kampaukset saavat olla hallitusti...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Kevään ensimmäisten aurinkoisten päivien jälkeen monet heräävät katsomaan...
Sairaanhoitaja, kosmetologi ja lymfaterapeutti
Asiantuntija ei ole nyt paikalla

Viimeisimmät blogikirjoitukset