Kauneus ja Terveys

Voiko uimahallin vedelle olla allerginen?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 3.8.2020

Kysymys:

Käyn usein uimahallissa. Viimeisten uintikertojen jälkeen olen kärsinyt nuhaoireista.
Olo on uinnin jälkeen samanlainen kuin keväisin siitepölyallergiassa, mutta oireet ovat voimakkaammat. Nenä valuu, aivastelen useita kertoja minuutissa, silmiä kutittaa ja kurkku on kipeä.
Olen ottanut uinnin jälkeen allergiaan tarkoitettua nenäsuihketta, antihistamiinia ja silmätippoja, mutta ne eivät meinaa auttaa. Oireet alkavat aina välittömästi uinnin jälkeen, joten en usko, että kyse on flunssasta.
Voinko olla allerginen veden kloorille? Kannattaako minun jatkaa rakasta harrastustani?
Näytä vastaus

Vastaus:

Vastaajana LL, yleislääkäri, työterveyshuollon erikoislääkäri Antto Kajava lääkärikeskus Aavasta:
Hyvin monet aineet voivat allergisoida ja aiheuttaa muun muassa allergisia nuhaoireita. Kloori ei kuitenkaan kuulu tällaisiin yhdisteisiin.
Kloori voi kyllä ärsyttää hengitysteitä. Ärsytys­mekanismi on eri kuin allerginen herkistymismekanismi, mutta oireet voivat olla molemmissa samanlaisia. Uimahallin vedessä käytetyt puhdistusaineet eivät ole tyypiltään herkistäviä juuri siitä syystä, etteivät ne aiheuttaisi ongelmia uimareille.
Lisäksi kloorin tai jonkin muun puhdistusaineen määrän vedessä pitäisi olla niin pieni, ettei siitä tule vaivoja kenellekään. Toisaalta uimahallissa sukeltelun jälkeen monen silmät alkavat punoittaa. Tämä johtuu nimenomaan kloorin ärsyttävästä ominaisuudesta. Sama ominaisuus voi aiheuttaa myös hengitysteiden ärsytystä, vaikka se ei taida olla kovin yleistä.
Voi olla, että ainoa keino välttää kyseisiä oireita on lopettaa käyminen uimahalleissa, joissa vettä puhdistetaan kloorilla. Tietääkseni uimahalleissa käytetään nykyisin usein otsonia korvaamaan kloori joko osittain tai kokonaan. Suosittelen, että kyselet uimahalleista tarkemmin tästä asiasta ja kokeilet esimerkiksi otsonilla puhdistettua uima-allasta.
yleislääkäri Antto Kajava
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 15-16/2019.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.