Terve.fi

Tukkoinen nenä aina vain

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 13.1.2010

Kysymys:

Minulla on ollut keväästä asti tukkoinen olo nenässä, ja kurkkuun tulee jatkuvasti limaa. Nenän kautta hengittäminen onnistuu vain satunnaisesti. Oireet vaikeuttavat jokapäiväistä elämää. Varsinkin juokseminen on hankalaa hengitysvaikeuksien ja liman takia. Nuhaa, kuumetta tai yskää minulla ei ole.

Vastaus:

Yleislääkäri pystyy yksinkertaisella tähystimellä arvioimaan tukkeutumisen mekanismin, muttei välttämättä sen syytä eli aiheuttajaa. Allergia saattaa aiheuttaa tukkoisuutta turvottamalla sieraimien kuorikkoja ja limakalvoja. Vaikuttamassa voivat olla myös sierainten polyypit. Tukkoisuuden voi selittää myös piilevä poskiontelotulehdus. Nämä ovat tavallisimmat tukkoisen nenän aiheuttajat aikuisilla.Saattaa myös olla, että sieraimia erottava väliseinä on vinossa ja aiheuttaa tois- tai molemminpuoleista tukkoisuutta. Joskus syynä on nenävamma. Sellainen voi kehittyä myös kasvun myötä tai olla synnynnäinen.Mekanismi selviää siis lähes aina tähystämällä, mutta lisäksi saatetaan tarvita nenän sivuonteloiden kuvaus tai nenäröntgenkuvaus tai molemmat sekä mahdollisesti sieraimista otettavia allergiasolu- tai bakteerimäärityksiä. Allergisessa nuhassa selvittelyt ulottuvat sitten vielä pidemmälle. Joskus on turvauduttava poikkeuksellisesti magneettikuvaukseen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.