Kauneus & Terveys

Onko silikonista haittaa hiuksille?

Onko silikonista haittaa hiuksille?

Emine von Boehm

Parturi-kampaaja, estenomi

Emine von Boehm

Kysymys:

Hiukseni ovat vahvat, mutta kuivat. Luulen, että silikoni kuivattaa hiuksia. Onko niistä haittaa hiuksille? Miten tunnistan silikonit hiustuotteiden ainesosaluettelosta? Onko totta, että silikoneja on kahdenlaisia; rasva- ja vesiliukoisia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Silikoneja käytetään kosmetiikassa laajalti. Hiustuotteiden lisäksi niitä käytetään hyvien ominaisuuksiensa vuoksi myös värikosmetiikassa ja ihonhoitotuotteissa.

Silikoni ei kuivata hiuksia. Silikoniyhdisteitä on runsaasti ja niillä on eri toimintatapoja. Hieman yleistettynä ne toimivat muun muassa emollientteinä, eli pehmentävinä ja hoitavina ainesosina, silottavat, antavat kiiltoa, parantavat tuotteen levittyvyyttä ja kammattavuutta hiuksissa sekä muodostavat suojaavan kalvon ihon tai hiuksien pinnalle.

Toisin sanoen silikonit saavat hiukset tuntumaan ja näyttämään paremmilta.

Silikonit tunnistaa useimmiten päätteistä -cone, -methicone, -siloxane, ja -conol. Silica ei tarkoita silikonia, vaan alkuaine piitä.

Silikonit eivät varsinaisesti kerrostu hiuksiin tai tuki huokosia. Silikonien runsas määrä ja huolimaton puhdistaminen voivat vaikuttaa kerrostumiseen. Toisaalta silikonien muodostaman kalvon pintaan ei oikein tartu mikään.

Veteen liukenemattomat silikonit liukenevat tavallisen tai syväpuhdistavan sampoon pesevillä ainesosilla. On myös veteen liukenevia ja haihtuvia silikoneja.

Dimethicone eli silikoniöljy on veteen liukenematon. Lisäämällä siihen vesiliukoisia molekyylejä, voidaan luoda vesiliukoisia silikoneja, kuten PEG-8 dimethicone.

Esimerkkejä silikonien ainesosaluettelonimistä

Veteen liukenemattomia silikoneja:

Dimethicone

Cyclopentasiloxane (haihtuva)

Dimethiconol

Veteen liukenevia silikoneja:

Dimethicone, jos lisätty PEG tai PPG, esimerkiksi PEG-8 dimethicone

Dimethicone Copolyol

Silicone Quaternium-16

Kuvituskuva: iStock

Julkaistu: 24.3.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.