Terve.fi

Onko kolesterolilla merkitystä ikääntyneillä

Onko kolesterolilla merkitystä ikääntyneillä

Timo Strandberg

professori, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri

Timo Strandberg

Kysymys:

Pitääkö paikkansa, että kolesterolilla ei ole merkitystä vanhoilla ihmisillä, koska heillä korkea kolesteroli ennustaa parempaa elämää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun tutkitaan valikoimatonta vanhusväestöä on totta, että ennuste on keskimäärin parempi niillä, joilla on korkeampi kolesteroli. Tämä paremmuus on kuitenkin suhteellista, koska monet vanhuusiän sairaudet ja yleinen raihnautuminen alentavat kolesterolitasoa. Nämä taustasyyt ovat todellinen syys huonompaan ennusteeseen, ei matala kolesteroli. Kun on tutkittu koko elämänaikaista kolesterolitasoa, parhaiten yleensä menee niillä, joilla kolesteroli on matala läpi koko elämän, huonoiten niillä, joilla kolesteroli on aiemmin ollut korkea ja sitten sairauksien tai raihnautumisen takia laskenut vanhemmalla iällä. Tämä sisäsyntyinen kolesterolin lasku on sitten täysin eri asia kuin kolesterolin alentaminen kolesterolilääkkeillä, joista on osoitettu olevan hyötyä hyvinkin korkeaan ikään.

Julkaistu: 16.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.