Terve.fi

Leikkausklipsi

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 18.10.2016

Kysymys:

Olen 37-vuotias nainen. Lääkityksenä Thyroxin 0,1 mg (kilpirauhasen vajaatoiminta), Zolt 15 mg (refluksitauti), Emconcor 10 mg (migreenin esto) ja Ketipinor 100 mg (nukkuminen). Kävin tänään lääkärin vastaanotolla kuulemassa lannerangasta otettujen röntgenkuvien tulokset. Kaikki oli muuten kunnossa, mutta röntgenkuvassa näkyi oikealla, ilmeisesti ylävatsalla (?) leikkausklipsi. Minulta on leikattu 2005 musinoosi kystadenoma oikeasta munasarjasta ja 2006 poistettu sappirakko. Sappirakkoleikkauksen jälkeen minulla on kuitenkin ollut sappikohtauksina pitämiäni kipuja enkä ole pystynyt käyttämään esim. kodeiinia sisältäviä lääkkeitä ilman sappikipua. Elokuun lopulla kaikki 3 maksa-arvoja (ALAT, AFOS, GT) nousivat 200 pintaan, amylaasi normaali. Sain samaan aikaan sappikohtauksena pitämäni kiputilan ja menin parin päivän päästä lääkäriin jossa arvojen nousu huomattiin. Vatsan ultraääni oli normaali ja maksa-arvojen nousemisen syynä pidettiinkin käyttääni migreenilääkitystä (Deprakine, Atacand) vaikka olin useaan otteeseen ennenkin Deprakinea syönyt ilman mitään maksaongelmia. Lääkitykset lopetettiin ja 2 vk:n päästä kontrolleissa kaikki arvot olivat taas normaalit. Lähinnä rupesin nyt miettimään kun leikkausklipsi löydettiin että eihän se voi olla kipujeni taustalla ja voivatko klipsit “vaeltaa” elimistössä aiheuttaen ongelmia? Eikö klipsejä pitäisi myös olla enemmän kuin yksi jos ne on esim. laparoskopisessa sappileikkauksessa sinne laitettu? Lisäksi selästäni pitäisi ottaa magneettikuva (selkärankareuman poissulku) ja mietin onko kuvaus turvallinen tälläisen leikkausklipsin kanssa? Kiitos avusta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei. Todennäköisesti metalliklipsi on asetettu sappirakonpoistoleikkauksen yhteydessä verisuoneen, eikä aiheuta sappivaivojasi. Sappivaivoja voi kyllä valitettavasti esiintyä sappileikkauksen jälkeenkin, yleensä ne ovat vaarattomia, vaikka luonnollisesti kiusallisia. Hyvin harvinaista olisi, että klipsi olisi asetettu sappirakontiehyeen sulkemiseksi, sellaisen on äärimmäisen harvoin kuvattu voivan siirtyä sappitiehyeeseen ja sen ympärille on kuvattu muodostuneen sappitiehytkivi. Mikäli ultraäänitutkimuksessa ei ole ollut viitteitä sappitukoksesta en pidä tätä vaihtoehtoa todennäköisenä. Jää luonnollisesti arvailujen varaan mikä maksa-arvojesi nousun taustalla on ollut. Jos sappivaivasta aiheutuu enemmänkin riesaa, ei lääkäriin, labraa ja uä-tutkimukseen hakeutuminen uudelleen ole liioiteltua. Magneettikuvauksessa ei 2000-luvulla asetetuista klipsistä pitäisi olla haittaa, metalli ei ole rautapitoista.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.