Terve.fi

Finasteridin poistuminen elimistöstä

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu 24.3.2011

Kysymys:

Mieheni käyttää Propeciaa (finasteridi). Suunnittelemme raskautta. Olemme tietoisia lääkkeen haittavaikutuksista raskauden aikana. Kuinka kauan menee, että lääke poistuu elimistöstä käytön lopettamisen jälkeen? Milloin on turvallista ryhtyä yrittämään raskautta, siemennestehän saattaa sisältää lääkeainetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Finasteridin puoliintumisaika elimistössä on maksimissaan 12 tuntia ja noin puolet lääke-annoksesta poistuu ulosteen mukana. Eli jos päivä-annos on 5 mg, niin 1 vrk kuluttua määrä on 1.25 mg, jos ei huomioida ollenkaan muita poistumistapoja. Käytännössä lääke poistuu kokonaan elimistöstä muutamassa päivässä. Tutkimusten mukaan on mahdollista, että finasteridiä kertyy siemennesteeseen, tutkimukset on tehty annoksella 5 mg kerran päivässä. Mikäli mies käyttää raskauden aikana finasteridia, pitäisi raskaana olevan äidin altistuminen finasteridille estää esim. kondomin käytöllä. Finasteridi voi aiheuttaa poika sikiölle haittavaikutuksia. Kokonaisuutena sanoisin raskauden yrittämisen suhteen, että jos turva-aikana pitää yhden viikon lääkkeen lopettamisen jälkeen ja sen lisäksi jos mies kokee siemensyöksyn pari kertaa, niin riskin pitäisi olla eliminoitu raskauden suhteen. t. Asla Kerola

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.