Terve.fi

Hiivatulehdus - 26897

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Julkaistu 22.4.2008

Kysymys:

Voiko hiivatulehdus tarttua mieheen yhdynnässä? Olen rv 35 ja olen hoitanut kolmesti hiivatulehdusta gyno-daktarin-kapselikuurilla. Vähän aikaa sitten söin antibioottikuurin, joka taisi vielä lisätä tulehdusta. Miehelläni on jo jonkin aikaa ollut kiveksissä kutisevia ja hilseileviä läikkiä ja hän on voidellut niitä hiivatulehdukseen tarkoitetulla emätinvoiteella, josta kuitenkaan ei ole ollut apua. Voiko esim. runsas sokerin käyttö “ruokkia” hiivatulehdusta, vai olisiko kenties kyse jostakin muusta tulehduksesta ym? Kuinka pitkälle raskautta on turvallista käyttää emätinkapseleita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Hiiva voi tarttua mieheen, joten kun seuraavan kerran hoidat itsesäsi, miehen kannattaa käyttää samaa lääkettä voiteena x 2-3 /Pv. Jos ei siitä ole apua miehelle, niin terveyskeskuslääkäri tai ihotautilääkäri voi mahdollisesti auttaa.

Runsas makea ruokkii hiivaa, antibioottihoito, raskaus ja e-pillerit altistavat myös hiivalle. Ei liikaa alapesuja ainakaan saippualla ja pikkuhoususuojia ei kannata pitää..

Niitä saa käyttää milloin vain raskauden aikana.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.