Terve.fi

silmät alkaneet hylkimään piilolinssejä

silmätautien erikoislääkäri

Katri Stoor
Julkaistu: 16.3.2010

Kysymys:

Hei! Olen 25 vuotias nainen ja 6kk ikäisen pojan äiti :) olen käyttänyt vuosia piilareita, lasit sain n.6-7vanhana ja piilarit tuli käyttöön n.12vuotiaana. N.16-17 vuotiaana aloin käyttämään yötäpäivää piilareita ja nyt kun todella niille olisi tarvetta kun hoitaa poikaa niin piilarit yöllä olisi mukavat eikä tarvisi etsiä laseja, eivätkä lasit joutuisi vahingossakaan pojan käsiin leikkien tiimellyksessä kun näin on käynyt muutaman kerran :)Siitä on aikaa kun olen käynyt piilolinssi tarkastuksessa (rahapulan vuoksi) ja olenkin käyttänyt jo kauan -7,00 vahvuuksilla molemmissa silmissä. nyt tuntuu että silmät ovat alkaneet hylkimään piilareita, laitan piilarit silmään niin tuntuvat iha hyviltä mutta jo muutaman tunnin kuluttua tuntuu että piilarit ovat aivan rutikuivat, silmiin sattuu, päätä särkee ja piilarit on otettava pois.. :( Nyt ajattelin että jospa merkinvaihto auttaa (tilaan aina netistä) ja törmäsin ongelmaan.. Toisissa merkeissä kysytään sylinteri ja akseli? Olen tilannut aina vain -7 vahvuudella ja kaarevuus 8,6 ja halkaisija 14,2.. minulla ei ole aavistustakaan akseleista tai sylintereistä ja minulla on vain uusista laseista kortti (29.9.08) jossa lukee vain OD SF -8,25 cyl -0,5 ax 80 ja OS SF 7,25 cyl 0,5 ax 120 Akselit löytyy samat eri piilolinsseistä mutta mikään muu ei sitten olekaan samoin.. muissa merkeissä on kaarevuus 8,7 ja halkaisija 14,00 tai 14,5 ja cyl 0,75 → 2,25 Auttaako merkinvaihto (mikä merkitsee siis sitä että kaarevuus ja halkaisija muuttuvat sekä sylinteri) vai olenko tuhonnut silmäni liiallisella piilolinssien käytöllä? Onko edes vahvuudet kohdillaan kun laseissa on tosiaan -8,25 ja -7,25 ja piilareita olen käyttänyt vuosia -7 kummassakin. haluaisin pitää piilareita koska se helpottaa elämääni todella paljon mutta onko se mahdollista enään? Miksi silmät hylkivät piilareita? silmäleikkauksiin ei ole ikinä varaa.. :(

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Nyt kuulostaa siltä että on olet todennäköisesti käyttänyt piilolinssejä liian paljon. Jos käyttää piilolinssejä lähes jatkuvasti, on ihan oikeasti tarpeen käydä optikolla tai silmälääkärillä noin vuoden välein tarkastuksessa. Ymmärtääkseni optikko saattaa tarkastaa silmät veloituksetta, ainakin jos hankkii piilolinssit ko. liikkeen kautta. Joka tapauksessa nyt on syytä käydä tarkastuksessa ja on mahdollista että jatkossa et saa enää käyttää piilolinssejä. Siis, älä tilaa uusia piilolinssejä vaan käy optikolla tai silmälääkärillä jottei tilanne mahdollisesti pahene.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.