Terve.fi

vatsavaivat - 32613

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup
Julkaistu 6.7.2007

Kysymys:

Olen 17 -vuotias tyttö ja minulla on todettu migreeni ja ärtyvä paksusuoli. Ärtyvään paksusuoleen liittyen minulla on aika paljon ilmavaivoja ja uloste tulee vain 1-2 kertaa viikossa. Olen yrittänyt lieventää oireita ilmavaivoja hillitsevillä lääkkeillä, mutta ne eivät ole auttaneet. Millä muulla tavalla voisi vähentää/poistaa kokonaan todella kiusalliset ilmavaivat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tavallista runsaamman suolikaasun muodostuminen johtuu usein ruokavaliosta. Palkokasvit ja maitosokeri (laktoosi-intoleranssi) ja makeiset esimerkiksi voivat aiheuttaa ilmavaivoja. Tarkkailemalla ruokavaliota, voit löytää oireita aiheuttavan ruoka-aineen ja sitä välttämällä oireetkin ehkä helpottavat. Täytyy huomioida, että oireet eivät ala heti syömisen jälkeen vaan ehkä vasta muutaman tunnin kuluttua. Liikunta vilkastuttaa suolen toimintaa. Välitöntä apua ei liikkumisella saa, vaan hiljalleen liikuntaharrastuksen myötä

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.