Terve.fi

Normaalit haima-arvot?

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup
Julkaistu 7.7.2007

Kysymys:

Sukulaiseni hakeutui sairaalaan kovan ylävatsakivun ja oksentelun takia, ja luuli oireiden johtuvan vatsahaavasta. Lääkäri epäili kuitenkin sukulaiseni kärsivän sappikivistä ja määräsi potilaan jäämään sairaalaan tarkkailtavaksi usean päivän ajaksi, jotta oireiden syy selviäisi. Diagnoosia potilaalla ei siis vielä ole. Potilaan haima-arvot olivat kuulemma kohonneet korkeiksi, mutta en löydä lääkärikirjoista tai internetistä tietoa siitä, mitkä ovat normaalit haima-arvot. Kyseinen potilas ei ole koskaan tupakoinut ja on täysin absolutisti. Millaisia haima-arvoja pidetään normaaleina ja millaisia taas huolestuttavan korkeina?

Näytä vastaus

Vastaus:

Amylaasi on haiman ja sylkirauhasen erittämä entsyymi (“haima-arvo”). Normaali pitoisuus on seerumissa 25-120 yksikköä/litra ja virtsassa alle 580 yks./litra. Haimatulehduksen raja-arvona pidetään noin 3 kertaa viitavälin yläarvon suuruista arvoa.

Amylaasipitoisuus nousee haimatulehduksen alkuvaiheessa ja se pysyy suurena n 2 vrk:n ajan. Amylaasipitoisuudella ei voi seurata haimatulehduksen kulkua tai vaikeusastetta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.