Terve.fi

Yöllinen toispuoleinen nenän tukkeutuminen

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva

Kysymys:

Nenäni tukkeutuu säännöllisesti öisin siten, että ylempänä oleva sierain on aina tukossa ja hengitys tapahtuu alemman sieraimen kautta. Ajoittain tukos siirtyy alempaan sieraimeen, jolloin on pakko kääntää kylkeä jotta taas alemmaksi tuleva sierain avautuu ja henki taas kulkee. Nukun säännöllisesti kyljelläni ja hengitän pelkästään nenän kautta. Ilmiöön liittyy myös säännöllinen kuorsaus.

Voiko olla mahdollista, että poskionteloista valuu jotain tai ne laajenevat siten, että aina ylempänä oleva sierain tukkeutuu? Nasonex ei auta. Silence-suihke hieman hillitsee kuorsausääntä, mutta ei vähennä itse kuorsausta. Minulta on useita vuosia sitten nenän väliseinä oikaistu ja kitalakea poltettu (RFTA) viisi kertaa. Uniapneaan ne ovat ilmeisesti auttaneet, mutta mitä tehdä kuorsauksen kanssa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nenän normaaliin toimintaan kuuluu ns. fysiologinen nenäsykli. Se tarkoittaa sitä, että normaalistikin jompi kumpi nenäkäytävistä on tukkoisempi kyseisen puolen laskimoiden täyttyessä ja limakalvon turvotessa toista puolta enemmän. Nenä siis luonnostaankin pitää toista nenäkäytävää enemmän auki. Sillä välin tukkoisempi sierain saa “levähtää” ja esim. limakalvoille tarttuneet ilman epäpuhtaudet ehtivät poistua liman mukana nieluun.

Normaaliin nenäsykliin kuuluu myös se, että kyljellä maatessa alempi sierain on tukkoisempi. En osaa vastata tarkasti siihen, miksi koet juuri ylemmän sieraimen tukkoisemmaksi, mutta silti pitäisin todennäköisimpänä vaihtoehtona, että tämän toispuolisen ja vuorottelevan nenäntukkoisuutesi takana on juuri tämä normaali nenäsykli. En usko poskionteloiden olevan oireilun takana, jos kertomasi mukaan sinulla ei ole muita tähän viittaavia oireita.

Kuorsaus voi aiheutua useammastakin (samanaikaisestakin) syystä. Nenän tukkoisuus voi asian selittää, mutta todennäköisesti asiaa on jo kohdallasi tutkittu, koska väliseinääsi on jo leikattu. Suunielun aluen ahtaus on myös tyypillinen aiheuttaja, mutta senkin suhteen sinulle on jo RFTA -hoitoa annettu. Joillakin potilailla alaleuka ja sen myötä kielenkanta voi olla takana suhteessa yläleukaan. Tällaiset potilaat voivat hyötyä esim. hammaslääkärin suunnittelemasta kuorsauskiskosta. Mutta ehkäpä yleisin aiheuttaja kuorsaukselle on ylipaino, jolloin painonpudotus voi auttaa. Tärkeintähän tietenkin on, että varsinainen uniapneasi on hoidossa. Kuorsaushan sinänsä ei ole sairaus, enemmänkin (joskus hyvinkin) häiritsevä vaiva.

Julkaistu: 17.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.