Terve.fi

Voiko tähystää jos on leikattu aikaisemmin?

Kai Klintrup

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup

Kysymys:

Kerrotaan, että aiemmat leikkaukset estävät tähystysleikkauksen arpikiinnikkeiden vuoksi. Pitääkö sappirakon poistamiseksi tehdä iso haava, jos vatsaa on leikattu aiemmin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei pidä, tieto on vanhaa. Leikkaus aloitetaan melkein aina tähystämällä. Kiinnikkeet estävät sappirakon tähystysleikkauksen hyvin harvoin. Sen sijaan, jos sappirakko on tulehtunut tai potilas on sairastanut jonkin vaikean vatsan alueen infektion, joudutaan leikkaus usein suorittamaan avoimena. Tulehtunut kudos voi olla vaikeaa tai mahdotonta käsitellä tähystysinstrumenteilla, jolloin avoleikkaus on turvallisempi vaihtoehto ja tähystyksellä aloitettu leikkaus vaihdetaan avoimeksi saman tien.

Julkaistu: 25.6.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.