Terve.fi

Touhutipat

Hannu Penttinen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Hei,

Olen 22-vuotias mies ja ongelmani on häiritsevän runsas “touhutippojen” eritys liian aikaisessa vaiheessa. Jo pieni halailu tyttöystävän kanssa saa helposti alushousut sotkuun, mikä on ymmärrettävästi kiusallista. Seksuaalisen kokemuksen myötä vaiva on tuntunut vain pahentuvan.

Onko olemassa mitään keinoa joilla vähentää touhutippojen eritystä? Voiko esimerkiksi runsas masturbointi pitkällä aikavälillä kasvattaa erityksen määrää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Touhutipat eli kirkas, liukas ja limainen erite on peräisin Cowperin rauhasista, jotka sijaitsevat lantion pohjassa ja aukeavat virtsaputkeen. Eritteen tehtävänä on liukastaa terskan pää ja siten helpottaa yhdynnän aloittamista. Ikäiselläsi miehellä sukupuolielimet ovat kaikkein virkeimmät ja valppaat toimimaan, mutta vuosien saatossa niiden herkkyys ja valmiudet heikkenevät ja keski-ikään tultaessa touhutippoja tuskin erittyy lainkaan. Ei tiedetä mitään erityistä touhutippojen jarruttajaa. Jotkut verenpaine ja mielialalääkkeet vähentävät sukuelinten toimintaherkkyyttä ja siten myös tippojen erittymistä. Niitä tuskin tähän vaivaan kannattaa alkaa syödä. Masturbointi aktivoi ja pitää sukuelimet toiminnassa ja varmaan osaltaan ylläpitää touhutippojen tehtailua. Kuitenkaan ei ole tiedossa, että masturboinnin välttäminen heikentäisi kyseistä eritystä. Voit toki kokeilla, olisiko tauko masturboinnissa tässä mielessä kannattavaa. Suosittelen, että laitat kalsareihin vaikka talouspaperia ennen hellimishetkeä, niin kosteus pysyy paremmin housun sisällä.

Julkaistu: 17.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.