Terve.fi

Pystyykö tervettä ja sairasta myyrää erottamaan toisistaan?

Julkaistu 4.9.2007

Kysymys:

Olisin kysynyt sellaista, että voiko myyräkuumetta sairastavaa metsämyyrää tunnistaa jollakin tavalla terveestä myyrästä. Ovatko ne jotenkin sairaan näköisiä? Tuli mieleen, että jos sairastuneet yksilöt pystyy tunnistamaan, niin silloin voisi ehkä vältellä kontaktia ja estyä sairastumasta. Vai onko sellaisesta mitään hyötyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen ymmärtänyt, että metsämyyrä kantaa Puumala-virusta ilman oireilua eli se ei kai varsinaisesti sairastu. Näin ollen on vaikea sanoa, onko joku tietty metsämyyrä viruksen kantaja. Huippuvuosien epidemia-aikoina jopa puolet myyristä voi kantaa virusta. Tämän lisäksi myyrä saattaa levittää virusta usean kuukauden ajan ympäristöönsä ja myyrän eritteissä olevat virukset saattavat pysyä tartuttamiskykyisinä jopa parikin viikkoa. Näin ollen pelkkä näkyvien myyrien välttelykään ei riitä sairastumisen estämiseksi. Riskiryhmässä tarttumisen suhteen ovat luonnossa liikkuvat ja maanviljelijät.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.