Terve.fi

ongelmia kilpirahasessa

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu 26.4.2010

Kysymys:

Muutama vuosi sitten kilpirauhasessani todettiin pieniä patteja, jotka sitten ultrassa osoittautuivat viattomiksi, eli eivät edes näkyneet kuvassa. Mutta käsin tuntuivat. Verikokeissa ilmeni kuitenkin kilpirauhasenvajaatoiminta,johon sain lääkityksen ja jota nyt seuraillaan ja yritetään löytää hoitotaso. Nyt olen huomannut muutaman patin kasvaneen. Ääneni on ollut jo pitkään käheä, enkä ole pystynyt enää laulaamaan ja puheessakin se häiritsee kovasti. Mummollani oli struuma, joka leikattiin. Onko minulla kuitenkin mahdollisuus saada struuma jossain elämäni vaiheessa? Onko nämä oireet vain vajaatoiminnan oireita, vai ja ovatko nämä pienet sormiin tuntuvat patit kilpirauhasen kyhmyjä, jotka ovat kasvaneet? Kaulalla on välillä pientä aristusta kyseisellä alueella.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä äänen käheyttä, yleensä tilanne rauhoittuu kun Thyroxin lääkitykselle löydetään sopiva annos, joka vaihtelee eri ihmisillä. Muuttuneet kyhmyt kannattaa aina tarkistuttaa lääkärillä. Todennäköisemmin kyseessä on suurentuneet hyvälaatuiset kyhmyt, kuten aikaisemmin. Käytännössä jos ultraäänitutkimuksesta on jo vuosia niin tutkimus kannattaa uusia, jotta kilpirauhasen tilanne voidaan tarkistaa. Struuman mahdollisuutta ei voi poissulkea, mutta sinun kohdalla sen todennäköisyys on pieni, koska nykyään ihmiset saavat ravinnostaan riittävästi jodia Riittävä jodin saanti ravinnosta ehkäisee tehokkaasti struuman syntyä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.