Terve.fi

Mitä tutkitaan ultraäänellä

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu 22.3.2011

Kysymys:

Hakeuduin virtsaamisvaivojen vuoksi lääkärin ja minulla todettiin suurentunut eturauhanen. Sain lähetteen ultraääni residuaalimittaukseen. Minulle jäi epäselväksi, että miksi tutkimus tehdään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suurentunut eturauhanen voi painaa virtsarakkoa niin, että se ei tyhjene kokonaan virtsatessa. Residuaali- eli jäännösvirtsamittauksella arvioidaan siis virtsarakon normaalia tyhjentymistä. Rakon tyhjentymisen katsotaan olevan heikentynyt, mikäli jäännösvirtsan määrä on virtsarakossa yli 50 ml. Mittaus suoritetaan yleensä ultraäänen avulla ja samalla voidaan arvioida myös eturauhasen kokoa. Tutkimuksen tuloksella siis arvioidaan, että kuinka hankalia oireita suurentunut eturauhanen aiheuttaa ja sillä on vaikutusta mahdollisen hoidon valintaan. Kyseessä on tutkimus, joka tehdään tarvittaessa hoitavan lääkärin harkinnan mukaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.