Terve.fi

Kutiava päänahka

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala
Julkaistu 20.10.2009

Kysymys:

Olen 45-vuotias terve nainen, jolla on terveet elämäntavat. Minulla on ollut kutiavia kohtia päänahassa elokuusta lähtien. Syy kutinaan on ollut pitkään epäselvä. Ajattelin kutinan olevan työstä saatu infektio vaikka peseydyn usein ja huolellisesti. Hoidin vaivaa Malathion valmisteella (Prioderm 1% shampoo, Derbac M liquid), Permethrin (Nix 1%)shampoolla ja 2% Dimeticone (NYDA) liuoksella, mutta voimakas kutina, joskus pistämisen tunne ja tunne “rapinasta”, “kahinasta” hiusten joukossa vain jatkuu. Näen päänahassa (kun katson suurentavalla peilillä) vain pari punoittavaa kohtaa, jotka ovat varmaan tulleet raapimisesta ja ahkerasta kampaamisesta. Muuten päänahkani näyttää siistiltä eikä siellä ole edes hilsettä. Sitten kauhukseni huomasin, että päänahasta tai lyhyistä hiuksistani lähtee pieniä rihmamaisia mustia matoja, jotka tarttuvat erittäin tiheään täikampaan ja erotan ne valkoisesta kammasta vain voimakkaasti suurentavan peilin avulla. Sitten muistin, että loppukesästä hiuksistani lähti lentoon hyönteisiä. Olisko joku lentävä hyönteinen pesinyt päähäni? Ihmettelen, että mitä nämä inhottavat elukat ovat ja miten ne saa häädettyä? Täitä nämä eivät ole, koska täit ovat isompia ja olisin varmsti saanut ne jo häädettyä edellä mainituilla aineilla. Eikä hiuksistani löydy saivareita. Kokeilin tänään etikkaa ja se näytti irrottavan kampaan (erittäin tiheään ei tavalliseen täikampaan) ja pesuveteen näitä pieniä lankamaisia mustia matoja. Mitä voisin tehdä? Mitä ainetta voisin kokeilla?

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Voisitte kokeilla kutinaa hillitsemän hiuspohjaan tarkoitettua hydrocortisoni-voidetta, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Mikäli tästä ei ole apua, auositan, että hakeudutte ihotautilääkärin vastaanotolle. Hän on paras asiantuntija tämän tyyppisissä kysymyksissä.

Ystävällisin terveisin,

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.