Terve.fi

Haittaako sappirakon poisto ruuansulatusta

Kai Klintrup

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup

Kysymys:

Pitääkö sappirakko poistaa, jos sappikivet todetaan oireettomalla potilaalla. Onko sappileikkauksesta haittaa ruuansulatukselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireettomalta sappirakkoa ei tarvitse poistaa. On arvioitu, että noin puolet sappikivipotilaista on oireettomia. Ennaltaehkäisevästä leikkauksesta ei ole potilaalle hyötyä, sellainen tehdään ainoastaan erityistapauksissa.

Sappirakon poistosta ei ole haittaa ruuansulatukselle. Jos sappirakko on poistettu, rasvan imeytymiseen tarvittava sappi virtaa suoleen suoraan maksasta. Rakon tehtävänä on toimia sapen välivarastona. Muitakaan haittavaikutuksia ei yleisen käsityksen mukaan ole, tosin joillakin harvoilla potilailla on ilmennyt ripulia.

Joskus pieni kivi voi jäädä sappitiehyeeseen leikkauksen jälkeenkin. Oireet voivat olla samantyyppisiä kuin ennen leikkausta. Mikäli kivi tukkii tiehyeen ja aiheuttaa keltaisuutta, täytyy se poistaa nielun kautta viedyn tähystimen avulla muutaman päivän kuluessa.

Julkaistu: 25.6.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.