Terve.fi

Aina närästää

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup
Julkaistu: 27.1.2004

Kysymys:

Olen jo vuosikausia kärsinyt jatkuvasta närästyksestä, lääkkeeni on tällä hetkellä Nexium. Minulle on myös tehty magneettikuvaus ja tähystys koskien jatkuvia vatsavaivoja, äkillisiä, monta kertaa päivässä toistuvia ripulikohtausia varten. Tähystyksessä ei ilmennyt mitään erityistä (laajempi tähystys) ja magneettikuvauksista en ole vielä saanut tietoa koska “harjoittelen” nyt pidättämistä fysioterapeutin kanssa. Vatsassa on jatkuvasti rajuja kipukouristuksia, ja nyt on vasen reuna sekä alavatsa tärinäarka. Minulla on todettu enterovirus, johon sain lääkityksen kuukausi sitten. Mahtaako virus olla parantunut yhdellä lääkityskerralla ? Epäilen itse crohnin tautia, koska ripulointi on jatkunut jo vuosia kuten muutkin vaivani. Syön myös Marevania ja kerran lääkärini sanoi ettei minua ainakaan mielellään leikata ellei ole ihan pakko. Mitään labr. näytteitä ei ole otettu, lukuunottamatta tähystyksessä otettuja näytteitä ja totettua enterovirusta. Miten tästä eteenpäin ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tervehdys! Oireesi vaikuttavat siltä, että refluksitaudin lisäksi on selvästikin suolistoperäisiä ongelmia. Auttaako Nexium närästykseesi? Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko paksusuoltasi tähystetty. Ripuli ja kouristavat kivut sopisivat Crohnin tautiin. Vasemman puoleiset alamahakivut ja tärinäarkuus sopivat esimerkiksi divertikuloosiin tai paremminkin aiemmin sairastettuun divertikuliittiin eli diverikkelitulehdukseen. Divertikuliittiin liittyy kuumetta. Divertikuloosi diagnosoidaan paksusuolen tähystyksellä kuten Crohnin tautikin. Crohnin tauti ei kuitenkaan tähystyksessä välttämättä “jää kiinni”. Enterovirus aiheuttaa ripulia, mutta erityistä lääkityksiä viruksen taltuttamiseen ei ole olemassa. Et kerro minkälaista lääkitystä olet saanut, todennäköisesti jotain oireenmukaista hoitoa.

Miten tästä eteenpäin? Mikäli paksusuoltasi ei ole tähystetty, on se syytä järjestää. Seuraavaksi kannattaisi tehdä suoliston passage-tutkimus, missä suoliston läpikulkua tutkitaan varjoaineen avulla joko tavallisella röntgenillä tai tietokonekuvauksella. Esimerkiksi Crohnin taudin aiheuttamat ahtaumat näkyvät siinä. Perusverikokeet on otettava. Onko ulosteen mukana tullut verta? Marevan voi altistaa vuodoille. Myös kiinnikkeet voivat aiheuttaa kuvaamiasi oireita. Mikäli tällainen epäily herää, on mahdollista tehdä myös diagnostinen laparoskopia eli vatsaontelon tähystys.

Kaiken kaikkiaan kuvauksesi perusteella oireet vaativat selvittelyjä, mutta tarkemmin hoito voidaan suunnitella vain potilaan kanssa yhdessä eli hoitavalla lääkärillä tulee olla tarkat tiedot vaivoista ja jo tehdyistä tutkimuksista. Toivottavasti antamistani vihjeistä on jotain hyötyä sinulle.

Kai Klintrup, kirurgian erikoislääkäri

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.